Afera Respiratori

Vještak i dalje tvrdi kako su respiratori neupotrebljivi

Vještaka medicinske struke, anesteziologa Ismeta Suljevića nastavile su ispitivati Odbrane optuženih za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora za potrebe Federacije BiH.
Vijesti / Flash | 02. 02. 2022. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vještak Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ostao je pri tvrdnji da respiratori koji su uvezeni 2020. nisu pogodni za bolesnike na intenzivnoj njezi i da ne znači da je mašina invazivna ako se može koristiti u akutnim stanjima.

Vještaka medicinske struke, anesteziologa Ismeta Suljevića nastavile su ispitivati Odbrane optuženih za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora za potrebe Federacije BiH.

Optuženi Fikret Hodžić je pitao vještaka je li uvezeni model ACM 812A invazivni, inzistirajući da odgovori sa da ili ne.

Neupotrebljiv u intenzivnoj njezi

''Ako uzmemo kompletnu upotrebnu vrijednost, ne može biti upotrijebljen u intenzivnoj njezi za srednje teške i teške pacijente. Ta mašina je daleko od invazivne'', kazao je Suljević.

On je objasnio da je invazivna metoda ako se pacijent koji ne diše priključi na mašinu, ali da za dugotrajno liječenje oboljelih od covida i drugih respiratornih oboljenja, model ACM 812A nije adekvatan. Istaknuo je kako ne postoji jedan parametar po kojem se određuje da li je mašina invazivna.

''Ne znači da je invazivna ako se može koristiti u transportu. Ja ne prihvaćam da je ovo invazivna mašina u onom smislu u kojem meni treba na intenzivnoj njezi'', kazao je Suljević.

''Moj jedini motiv je znanost''

Hodžić je pitao vještaka koji je njegov motiv da tvrdi drugačije od proizvođača, koji je naveo da je to invazivni respirator, kao i drugih ''relevantnih ljudi''. Suljević je rekao da mu je jedini motiv znanost.

''Nađite mi jednog ozbiljnog i poštenog stručnjaka koji će reći da je ova mašina ravna 'Eviti''', rekao je vještak, aludirajući na respiratore koji se odranije koriste na Kliničkom centru u Sarajevu, na što je Hodžić rekao da to nitko ne tvrdi.

Na tvrdnje vještaka da ACM respiratori nemaju funkciju ''PEEP'', koja je potrebna za liječenje teže oboljelih, optuženi Fahrudin Solak je pokazao fotografiju, tvrdeći da se radi o ACM respiratoru sa ''PEEP'' ventilom.

Vještak je kazao da je teško potvrditi na osnovu fotografije, te da je u intenzivnoj njezi potreban daleko veći pritisak. Tužitelji su prigovarali da se ne zna tko je i kad napravio fotografiju, kao ni o kojem se respiratoru radi.

Hodžićeva braniteljica Mirna Avdibegović pitala je vještaka o navodima proizvođača da je ACM invazivan respirator i kako je pogodan za operacione sale. Suljević je rekao da taj model nema minimum karakteristika za postupak anestezije, te se poslužio izrekom da ''svaki gazda svoga konja hvali''.

Braniteljica je pitala vještaka smatra li da bolje poznaje mogućnosti ovog respiratora od proizvođača koji garantira, iako ga on kao vještak nije ''upalio''. Suljević je rekao da je baš u uputstvu proizvođača iz 2008. naišao na veliki propust u označavanju određenih veličina u paskalima, koji su ponovili 2019. Prema njegovim riječima, to je nezamislivo za ozbiljnu kompaniju.

Pozvati će proizvođača

Obrane su najavile da će pozvati proizvođača. Vještak se na kraju požalio da mu je Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović uputila prijetnju gledajući u njega i govoreći: ''Zato će uslijediti tužbe proizvođača''. Vidović je rekla da nije dobro čuo i da je riječ o nečem drugom.

Za zloupotrebe prilikom nabavke ovih respiratora optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor firme ''F.H. Srebrena malina'' Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Na suđenju je saslušan i Nedim Kereš iz špediterske firme koju je angažirala ''Srebrena malina'', kada su u travnju 2020. stigli respiratori. On je kazao da u dokumentaciji nije bilo fakture i da je o tome obavijestio pretpostavljenog, a da mu je potom isti dan dostavljena na ''e-mail''.

On je kazao da nije imao originalnu fakturu, ali je kazao da predaje dokumentaciju koju ima na carinu, a da oni odlučuju hoće li nešto dodatno tražiti. Kereš je kazao da na carini nije imao problema sa respiratorima.

Suđenje se nastavlja 4. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close