Visoko Vijeće sirijske opozicije usvojilo deklaraciju, poziv MZ da podrži odlazak Asada

Vijesti / Flash | 19. 06. 2012. u 11:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku Visokog vijeća sirijske opozicije, održanom u turskom gradu Šanliurfi, kojem je nazočilo oko 40 predstavnika opozicijskih grupa, usvojena je zajednička deklaracija kojom je pozvana međunarodna zajednica da snažno podrži Vojsku slobodne Sirije.

Članovi Visokog vijeća sirijske opozicije u deklaraciji poručuju da je nemoguće bez jake podrške međunarodne zajednice ukloniti sadašnji režim Bašara al-Asada. U deklaraciji se kritiziraju i zemlje koje podržavaju Asadov režim.

- Želimo da izrazimo duboku zabrinutost da će podrška Irana, Rusije i Kine Asadovom režimu rezultirati nepremostivim antagonizmom sirijskog naroda prema ovim zemljama, navodi se u deklaraciji, prenosi turska agencija Anadolija.

- Očekujemo da će međunarodna zajednica podržati sirijsku opoziciju. Zato upućujemo poziv međunarodnoj zajednici da hitno interveniše i ukloni represivni režim Bašara al-Asada", istaknuto je.

U deklaraciji se također navodi kako Asadov režim nije prihvatio mirovni plan Kofija Annana, kao i da vojne i paravojne snage nastavljaju s nasiljem protiv civilnog stanovništva u Siriji.

Lideri opozicijskih grupa predstavljaju 50 posto stanovništva u Siriji i imaju blisku suradnju s Vojskom slobodne Sirije.

Opozicijske grupe su formirale lokalne komitete koji direktno upravljaju ekonomskim, političkim i društvenim pitanjima u pokrajinama gdje čine većinu. Vjeruje se da će ovi komiteti doprinijeti sigurnoj i mirnoj tranziciji poslije pada Asadovog režima.

Kopirati
Drag cursor here to close