Izlila se u grad

Visoko: Rijeka Fojnica 'potopila' šetalište

Vijesti / Flash | 18. 01. 2023. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Rijeka Fojnica 

Kao i u drugim krajevima naše zemlje, obilne padaline nisu zaobišle ni Visoko, a donijele su povišene vodostaje rijeka Bosne i Fojnice.

Rijeka Fojnica na nekim mjestima se i izlila, posebno u samom gradu u blizini Kožarskog mosta i na šetalištu, dok je izrazito visok i vodostaj rijeke Bosne, prenosi "Avaz". 

Foto: Avaz.ba / Rijeka Fojnica 

Za sada ove dvije rijeke nisu izazvale materijalnu štetu, ali iz Civilne zaštite prate situaciju na terenu i ako dođe do još većeg porasta nivoa rijeka spremni su za intervencije.

Inače, nakon posljednjih poplava iz Gradske uprave Visoko su pokušali da djeluju preventivno pa su postavljene zaštite i gabioni, posebno na dijelovima koji su godinama bili izloženi poplavama, a upravo ove barijere su se u ovom slučaju i pokazale izuzetno važnim jer nije došlo do izlijevanja rijeke Bosne u Čekrekčijama, kao ni rijeke Fojnice u naselju Prijeko.

Stanje na cestama

Na regionalnoj cesti Konjic-Glavatičevo prometovanje je otežano zbog vode na kolnik na dionici od Orašja do hotela Garden City, a kod mjesta Vrabač zbog odrona (u tijeku je čišćenje).

Na dionici Donja Jablanica-Salakovac upozoravamo na veliku količinu vode na kolniku, kao i na moguću pojavu "vodenog klina" ("aquaplaning") te savjetujemo znatno sporiju vožnju, pišu iz BIHAMK.

U ostalim krajevima kolnik je pretežno mokar, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na mjestimično jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sporije zbog radova prometuje se na magistralnoj cesti: Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela), Živinice-Stupari (kod mjesta Đurđevik) i Mostar-Stolac, kao i kod skretanja za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close