Bjegunac od pravosuđa

Visoki kazneni sud potvrdio odluku da se Zoranu Mamiću sudi u odsutnosti

Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu, Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.
Vijesti / Flash | 14. 11. 2022. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki kazneni sud odbio je žalbu Zorana Mamića, bivšeg sportskog direktora NK Dinama koji je nakon osuđujuće presude za sudjelovanje u izvlačenju više od sto milijuna kuna iz kluba slijedio starijeg brata Zdravka i pobjegao u BiH, čime je potvrdio prvostupanjsku odluku da će mu se suditi u odsutnosti.

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda u rujnu je odlučilo o Mamićevu suđenju u odsutnosti, nakon zaključka bosanskohercegovačkih pravosudnih tijela i Ministarstva pravde kako nisu ispunjene pretpostavke iz Ugovora između RH i BiH o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Sudsko vijeće tada je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, budući da je Zoran Mamić u bijegu i nalazi se na prostoru BiH te nije dostižan hrvatskim pravosudnim tijelima niti je izručen Hrvatskoj, a nisu ispunjene pretpostavke za suđenje u stranoj državi.

S Visokog kaznenog suda u ponedjeljak se doznaje da je odbio žalbu Mamićeva branitelja Mije Goluba koji je, uz prigovor o sudski pogrešnom i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, zatražio da se prvostupanjske rješenje ukine te predmet vrati osječkom sudu na ponovno odlučivanje.

Vijeće tog prizivnog suda pravilnom je ocijenilo rješenje prvostupanjskog suda kako su u konkretnom slučaju ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, za što je dao jasne, valjane i dostatne razloge, koje u cijelosti prihvaća i drugostupanjski sud, javlja Hina.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, koje je na osječkom Sudu započelo početkom ožujka 2021., Uskok tereti Zdravka i Zorana Mamića te još petoricu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, zagrebački nogometni klub oštetili za ukupno oko 200 milijuna kuna.

Do sada je održana samo jedna sudska rasprava na kojoj je prisutnim okrivljenicima pročitana optužnica, a Zoran Mamić pobjegao je u BiH nakon što je polovicom ožujka 2021. Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja, završenog u lipnju 2018., te ga pravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci.

Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu, Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Kopirati
Drag cursor here to close