Zakon

Visoke zatvorske kazne za prostituciju i terorizam

Vijesti / Flash | 03. 03. 2016. u 14:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koji je predložila Federalna vlada, odobren je u formi nacrta na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Vlada je ovaj akt predložila Parlamentu na izjašnjavanje po hitnom postupku, ali su izaslanici danas većinskom voljom usporili proceduru vrativši ga u redovni postupak.

Strogo kazniti opasna društvena ponašanja

Kao temeljni razlog za izmjene i dopune sadašnjeg Kaznenog zakona, Vlada je navela unapređenje teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja.

''Naime, analizom statističkih pokazatelja zaključeno je da je u evidentnom porastu broj krivičnih djela motiviranih mržnjom zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog porijekla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe. Te pojave nužno je suzbiti jasnim zakonskim opredjeljenjem da bi i u preventivnom i represivnom smislu bila ostvarena funkcija kaznenog zakonodavstva. Stoga je opredjeljenje zakona suzbijanje društveno opasnih ponašanja kao što su kaznena djela počinjena iz mržnje, navođenje na prostituciju te trgovina ljudima'', navedeno je iz Vlade.

Predloženim izmjenama i dopunama sadašnjeg zakona je za kazneno djelo navođenja na prostituciju propisana kazna od jedne do 15 godina zatvora. Za kazneno djelo organizirane trgovine ljudima zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina, a zatvorske kazne do 12 godina propisane su za pranje novca.

Kazneno djelo navođenja na prostituciju zadržalo bi osnovni oblik, uz pretpostavku dobrovoljnosti i punoljetstva.

Visoke zatvorske kazne propisane su za prisiljavanje na spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju te za financiranje terorizma.

Novopredloženim rješenjem je definicija kaznenog djela financiranja terorističkih aktivnosti usuglašena s međunarodnim standardima, čime je ispunjena jedna obaveza Bosne i Hercegovine u usuglašavanju kaznenog zakonodavstva, obrazloženo je iz Vlade.

Zakon o državljanstvu Federacije BiH vraćen u formu nacrta u redovnu proceduru

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH predloženi zakon o državljanstvu Federacije BiH vraćen je u formu nacrta u redovnu proceduru.

Ovim zakonom vrši se usuglašavanje s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, koji je na snazi od 2013. godine.

Naime, trenutno su drugačiji uvjeti za stjecanje državljanstva BiH u odnosu na važeći propis u Federaciji BiH.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je Feni da zakon o državljanstvu Federacije BiH u svim bitnim pitanjima utvrđuje rješenja iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, s određenim manjim prilagodbama organizaciji vlasti Federacije BiH.

Bez donošenja zakona o državljanstvu FBiH, usuglašenog s državnim zakonom, ne bi postojala mogućnost da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pristupi rješavanju zahtjeva za istodobno stjecanje državljanstva BiH i Federacije BiH.

Zakon je po riječima Čampare usuglašen s Europskom konvencijom o državljanstvu, koju je BiH ratificirala 2008. godine.

Time su eliminirani slučajevi nastanka apatridije u zakonodavstvu Federacije BiH.

Uz Nacrt zakona o državljanstvu Dom naroda usvojio je inicijativu Kluba Bošnjaka.

''Inicijativa se odnosi na naknadni upis djece koja su rođena između 1992. do 1998. godine. s obzirom na to da uputstvo koje je izdalo Ministarstvo civilnih poslova BiH nije usklađeno sa Zakonom o državljanstvu BiH. U tom pogledu je išla inicijativa da Ministarstvo civilnih poslova ispita zakonitost tog uputstva, kao i mogućnosti dodatnih kriterija za upis u državljanstvo BiH'', kazao je Feni Admir Hadžipašić, izaslanik Kluba Bošnjaka u Domu naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close