Transparency

Visoka korumpiranost na Balkanu i u 2015. godini

Vijesti / Flash | 27. 01. 2016. u 08:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugu godinu zaredom Danska je zemlja sa najnižom korupcijom na svijetu, pokazuje izvještaj Transparency Internationala za 2015. koji je objavljen u srijedu.

Od 168 država koliko je obuhvaćeno izvještajem, najkorumpiranije zemlje su Sjeverna Koreja i Somalija.U izvještaju se između ostalog navodi da korupcija i dalje predstavlja veliki izazov za zemlje na Balkanu i da je u korak prati i politička represija.

Međutim, u usporedbi s 2014. godinom, balkanske zemlje zabilježile su izvjesni pad na indeksu percepcije korupcije. U borbi protiv ovog problema najviše je napredovala Crna Gora i to za 15 mjesta (2014. bila je na 76. mjestu), zatim Hrvatska za 11 mjesta (2014. – 61.), Srbija za sedam (2014. – 78. mjesto).

Za četiri mjesta u borbi protiv korupcije napredovala je BiH (2014. – 80 mjesto) i Kosovo za sedam (2014. - 110 mjesto). Najmanje korumpirane zemlje su Finska, Švedska, Novi Zeland, Nizozemska, Norveška, Švicarska, Singapur, Kanda, Njemačka, Velika Britanija. S druge strane, zemlje sa visokom korupcijom su Haiti, Venezuela, Irak, Libija, Angola, Južni Sudan, Sudan, Afganistan.

U posljednje četiri godine veliki pad zabilježile su Libija, Australija, Brazil, Španjolska i Turska, dok su izvjestan napredak u borbi protiv korupcije ostvarile Grčka, Senegal i Velika Britanija.

Korupcija se mjeri pokazateljima kao što su sloboda medija, transparentnost javne potrošnje, koncentracija vlasti, zatim je li pravosuđe nezavisno i pravi li razliku između bogatih i siromašnih.

Dalje se navodi da korupciju potiču rat, slaba vlada i javne institucije prije svega policija i pravosuđe, mito i njegovo nekažnjavanje. U izvještaju se navodi da je jedan od načina borbe protiv korupcije otvorenija vlada u kojoj su političari odgovorni javnom mijenju za svoje postupke.

Indeks percepcije korupcije baziran je na mišljenjima eksperata koji se bave proučavanjem ovog problema, prenosi Radio Slobodna Europa.

Kopirati
Drag cursor here to close