''Vjerski radikalizam''

Održana tribina Dževada Gološa "zločin ateizma" - Twitter 'bjesni' od komentara

Stotine ljudi, među kojima su bili i članovi SDA bilo je na tribini kontroverznog naziva “Zločin ateizma”
Vijesti / Flash | 21. 12. 2022. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više stotina pristaša islamskog učenjaka, Mostarca Dževada Gološa i drugih zainteresiranih građana okupilo se sinoć na javnoj tribini u Kulturno-sportskom centru u Vogošći.

Tribina konroverznog naziva ''Zločin ateizma'' organizirana je u okviru aktivnosti Udruženja ''Tempo'' iz Vogošće koje uglavnom ima fokus na temama povezanim sa religijom. Voditelj javne tribine bio je islamski učenjak Dževad Gološ, koji broji velik broj pratitelja među mladim ljudima u BiH na društvenim mrežama.

Inače, događaj u Vogošći izazvao je burne reakcije u javnosti Bosne i Hercegovine, posebno u Sarajevu, gdje se tražila i zabrana događaja, označivši ga kao prostorom za govor mržnje.

Na skupu u Vogošći bili su i pojedini političari iz Stranke demokratske akcije (SDA), Faruk Kapidžić i Haris Zahiragić, piše N1.

Tijekom jučerašnjeg dana najavljena javna tribina bila je predmetom diskusije na društvenim mrežama, a intelektualci su osudili organizaciju događaja piovezavši ga sa “vjerskim radikalizmom”.

Povodom najave ovog događaja u JU KSC Vogošća reagirali su iz Naše stranke, točnije Timur Vilić, predsjednik Foruma mladih NS Kantona Sarajevo.

"Već iz naziva tribine je jasno da se radi o govoru mržnje i huškanju. Ateizam nije zločin već legitiman svjetonazor u svim sekularnim državama. Ovakve tribine ne smiju biti dozvoljene uopće, a pogotovo ne u javnim ustanovama koje žive od poreza svih građanki i građana, uključujući i ateiste", naveo je Vilić.

On je zatražio zabranu održavanja tribine u JU KSC Vogošća.

"Također tražimo da Općina Vogošća prestane finacirati Omladinsko udruženje Tempo koje je organizator sporne tribine. Očigledno je da sredstva građanki i građana to udruženje upotrebljava kako bi njima huškalo na te iste građane ateističkog svjetonazora", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close