40 POGINULO

Više od 100 kosovskih građana pridružilo se IS-u

Vijesti / Flash | 12. 08. 2015. u 11:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Kosova Skender Hyseni rekao je da su državne službe dobile informaciju da se više od 100 kosovskih građana bori na strani islamističkih grupa u Siriji, a oko 40 je dosad ubijeno, javila je Makedonska informativna agencija (MIA).

Međutim, Hyseni navodi da Kosovo samo po sebi nije suočeno s prijetnjom islamističkog radikalizma. On je apelirao na potpuno međunarodno priznanje Kosova kao nezavisne zemlje s ciljem unapređenja borbe protiv regrutiranja u tzv. Islamsku državu na Balkanu.

''Teško je izaći na kraj sa kriminalnim djelima poput terorizma, trgovine ljudima i krijumčarenja droga bez međunarodne suradnje i najbolji način da se to uradi je potpuno integriranje Kosova u međunarodne organizacije. Prijavili smo se za članstvo u Interpol-u i trenutno čekamo odgovor - izjavio je Hyseni.

Krajem 2014. godine Kosovo je uhapsilo veći broj radikalnih imama i regrutera koji su slali mladiće da se bore u Siriju. Nedavna akcija uhićenja u Makedoniji koja je ciljala sličnu regruterska mrežu dovela je do uhićenja devet osoba od kojih su većina muslimani Albanci, a protiv dvadesetak je podignuta optužnica.

U Turskoj je danas, u odvojenim akcijama, uhićeno najmanje 12 osumnjičenih članova ekstremističke Islamske države. Racije su sprovedene u Ankari, Istambulu, provinciji Hataj u blizini granice sa Sirijom i provinciji Kirikale, javila je turska agencija Anadolija.

Kako se navodi, policija traga za još četiri osumnjičena, prenosi agencija AFP. Turske vlasti su jučer objavile da su privele 23 strana državljana, među kojima si i žene i djeca, koji su pokušali da pređu u Siriju da bi se pridružili borcima Islamske države.

U pitanju su državljani Kine, Indonezije, Rusije i Ukrajine. Turska je prošlog mjeseca krenula u zračne napade i protiv Islamske države na sjeveru Sirije i protiv kurdskih separatista na sjeveru Iraka.

Kopirati
Drag cursor here to close