11 štićenika i dvoje uposlenika

Virus korona 'ušao' u Dom za stare u Goraždu

Testiranja se nastavljaju, kako bi se širenje virusa unutar ustanove, koja zbrinjava 42 stare, bolesne osobe, pokušalo zaustaviti.
Vijesti / Flash | 07. 08. 2020. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Dom za stare Goražde

Situacija u Domu za stare i iznemogle osobe u Goraždu veoma je teška, kazao je za "Avaz" direktor ove ustanove Anes Begović.

Mjesecima se njeno osoblje borilo protiv prodora koronavirusa među štićenike, u početku su čak u smjenama uposleni s njima bili i u izolaciji, ali nakon prvog potvrđenog slučaja u utorak, do danas je testiranjima utvrđeno da je 11 štićenika pozitivno, a zaraženo je i dvoje uposlenih - jedna medicinska sestra i jedna njegovateljica.

''Situacija je veoma loša, jer kod jednog broja štićenika već imamo simptome. Odjedanom kod 3, 4 ili pet njih se pojavila temperatura, grlobolja, blaga mučnina… Najgore je što nemamo izolatorij. Oni su smješteni u svojim sobama, a pripremili smo neke izdvojene prostorije kako bismo negativne izdvojili. Nakon što je pozitivno i dvoje uposlenih sad imamo samo jednu medicinsku sestru. Nemamo vremena da čekamo, moramo angažirati dodatno osoblje'', kazao je Begović.

Testiranja se nastavljaju, kako bi se širenje virusa unutar ustanove, koja zbrinjava 42 stare, bolesne osobe, pokušalo zaustaviti.

U BPK Goražde aktivna su 83 slučaja infekcije, a u izolaciji je 239 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close