El Nino je kriv

Vijetnam prolazi kroz najtežu sušu u 90 godina

Vijesti / Flash | 01. 03. 2016. u 15:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijetnam prolazi kroz najtežu sušu u skoro jednom stoljeću dok salinizacija posebno teško pogađa poljoprivrednike u ključnoj delti Mekonga na jugu zemlje, priopćili su eksperti.

''Nivo vode u rijeci Mekong pao je na najnižu vrijednost od 1926., izazivajući najtežu sušu i salinizaciju tamo'', izjavio je za AFP Nguyen Van Tinh, zamjenik čelnika odjela za vodoprivredu u okviru ministarstva poljoprivrede.

Regija delte Mekonga, koja je intenzivno obrađena i na maloj je nadmorskoj visini, dom je za više od 20 milijuna ljudi i vijetnamska je riznica riže.

Intenzivno obrađivanje i rastući nivoi mora već su je učinili jednom od ekološki najosjetljivijih regija u svijetu.

Znanstvenici krive aktualni vremenski fenomen El Nino iz razdoblja 2015-16. godine, koji jedan od najjačih otkako se vode vremenski podaci, za trenutnu sušu.

Nestašice vode također su naštetile poljoprivredi u susjednim Kambodži, Laosu, Tajlandu i Mijanmaru.

Le Anh Tuan, profesor klimatskih promjena na univerzitetu Can Tho u srcu regije Mekonga, izjavio je da je 40 do 50 posto od 2,2 milijuna hektara obradivih površina u delti teško pogođeno salinizacijom.

''Nemamo nikakvih konkretnih mjera za ublažavanje situacije'', izjavio je Tuan ua AFP, dodajući da je od mještana zatraženo da koriste vodu za ličnu upotrebu, a ne u poljoprivredi.

Vijetnamski komunistički vladari objavili su 3,8 milijardi dolara financijske pomoći za ugrožene regije.

Vijetnam je drugi svjetski izvoznik riže i kave, dvije kulture koje su posebno osjetljive na sušu.

Teške hladnoće i suše pogodile su vijetnamsku unosnu industriju uzgoja kave u 2013. i 2014.

Vijetnamska polja riže skoro su se učetverostručila od 1970-ih, pokazuju službene brojke, zahvaljujući visokootpornim kulturama i izgradnji mreže brana koja danas omogućuje farmerima da imaju i do tri prinosa godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close