Glasilo

Vijesti Ummeta ponovno u funkciji

Vijesti / Flash | 30. 06. 2017. u 11:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranica ''Vijesti Ummeta'', koju su sigurnosne službe više puta ukidale zbog širenja radikalnih stavova i prijetnji povezanih sa tzv. Islamskom državom, od nedavno je ponovno u funkciji, piše Birn.

''Vijesti Ummeta'' se trenutno nalaze na ''cloudfare'' web hostingu, sa adresom nastavka ''NG'', a od sadržaja nosi pozive ratovanja u Siriju, filmove o obuci snajperista, kao i tekstove naziva: “Izvršene dvije šehidske operacije sa eksplozivnim prslucima unutar grobnice homeinija…” i “Taktike pravdenog terora, napad kamionom” sa infografikom.

Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) su iz Federalne uprave policije (FUP) kazali da ova vrsta hostinga ''otežava'' ali ne onemogućuje otkrivanje i identifikaciju.

Iz FUP-a kažu da su u predhodnom razdoblju, u internet prostoru, evidentirane web stranice sa potencijalno terorističkim sadržajem koji potiče na izvršenje kaznenih djela, te su poduzeti koraci da se one uklone.

“U pogledu korištenja ‘Cloudfare’ servisa, ovaj način web hostinga otežava ali ne onemogućuje otkrivanje i identifikaciju, odnosno vršenje istrage u pogledu identifkacije administratora, odnosno osoba koje koriste istu”, navode iz Federalne policije.

Aldin Abazović, analitičar koji se bavi praćenjem radikalnih skupina kaže da je portal ''Vijesti Ummeta“ poznat kao glavno glasilo tzv. Islamske države za zemlje Balkana i BiH.

''Nakon napora sigurnosnih agencija stranica je jedno vrijeme bio neaktivana, međutim kao i glavne stranice i tzv. Islamske Države i Vijesti Ummeta su promijenile način rada, koji se trenutno bazira na Cloud tehnologiji. Vijesti Ummeta imaju znatnu nazočnost i na Telegram aplikaciji u vidu raznih accounta koje koriste i koji se mijenjaju nakon određenog razdoblja. Zabrinjavajuće je upravo tu nazočnost na Telegramu iz razloga što je nemoguće ući u trag tko stoji iza accounta”, objašnjava Abazović.

Prema njegovim riječima, pored glasila Vijesti Ummeta na Telegramu postoji cijela mreža tehnološki osviještenih i organiziranih pojedinaca koje prevode i objavljuju materijal koji dolazi sa službenih kanala tzv. Islamske države.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Sead Turčalo za BIRN BiH kaže da stranice s ovakvim sadržajem održavaju nivo radikalizacije ali nisu pretjerano učinkovite u novačenju.

“Sva empirijska istraživanja ukazuju da na prvom mjestu u utjecaju na radikalizaciju u vjerovanju i ponašanju ima direktni kontakt. Vrlo mali broj osoba je radikaliziran zbog internet sadržaja. Takve stranice kao svoju publiku imaju osobe koje su već radikalizirane u vjerovanju i ponašanju i njihova funkcija je u održavanju nivoa radikalizacije i naravno u određenom momentu mogu poslužiti kao svojevrstan okidač,“ kaže Turčalo.

On primjećuje da je postojanje ovakvih stranica nekada i dobro da se prate ''trendovi i tokovi'' među radikaliziranim grupama.

“Sve sigurnosne agencije i osobe koje se bave praćenjem terorističkih skupina i istraživanjem fenomena nasilnog esktremizma, prate takve stranice i na taj način su u toku sa trendovima i tokovima među tim grupama. To daje mogućnost i preventivnog djelovanja. Kao u konkretnom slučaju, gdje imamo usmjerene prijetnje na imenovane grupacije, daje se šansa sigurnosim agencijama da preventivno djeluju“, zaključuje Turčalo.

Preko 200 osoba iz BiH je od 2012. godine otišlo da ratuje na područje Sirije i Iraka. Njih oko 50 se vratilo i do sada je doneseno dvadesetak presuda za ratovanje u stranim terorističkim organizacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close