Sjeednica

Vijeće ministara usvojilo Dokument okvirnog budžeta BiH za razdoblje 2023 - 2025.

Novi tekst DOB-a bilo je potrebno je usvojiti radi usuglašavanja sa Zakonom o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama i institucijama BiH, koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2022. u 20:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara usvojilo je Dokument okvirnog budžeta institucija (DOB) Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023 - 2025. godine, koji sadrži srednjoročni okvir proračuna institucija BiH i preliminarni nacrt proračuna institucija BiH za 2023. godinu, zajedno s preliminarnim procjenama rashoda za 2024. i 2025. godinu.

Novi tekst DOB-a

Novi tekst DOB-a bilo je potrebno je usvojiti radi usuglašavanja sa Zakonom o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama i institucijama BiH, koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Dokument okvirnog proračuna institucija bit će usuglašen s Globalnim okvirom fiskalnog balansa i politika u BiH za isto razdoblje, nakon što ga usvoji Fiskalni savjet BiH.

Na ovaj način stvoreni su uvjeti da Ministarstvo financija i trezora pripremi i VM BiH na utvrđivanje dostavi Nacrt zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu radi daljnjeg upućivanja Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje, i Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga u konačnici i usvaja.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, s oznakom EI, kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom tekovinom Europske unije (acquis).

Izrada novog zakona o graničnoj kontroli nameće se i kao jedan od prioriteta iz Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2019 - 2023. godine.

Ovim zakonom se, između ostalog, uređuju pitanja granične kontrole i nadležnih organa, prelazak državne granice, granični prelazi i granična odobrenja, granične provjere i nadzor granice, granična linija i uređenje prostora uz državnu granicu, povreda državne granice i granični incident, međunarodna granična suradnja, prenošenje oružja, prikupljanje osobnih podataka i evidencije.

Ministarstvo sigurnosti dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru usvajanja.

2.050.000,00 KM iz tekuće proračunske rezerve

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o odobravanju 2.050.000,00 KM  iz tekuće proračunske rezerve u skladu s ranijim zaključkom Predsjedništva BiH u vezi sa sanacijom posljedica zemljotresa na području Hercegovine koji se dogodio u travnju ove godine.

Po milijun KM izdvojeno je za Općinu Ljubinje i za Grad Stolac, dok je 50 tisuća KM  namijenjeno obitelji poginule Elmire Spaho iz Stoca.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o mogućnosti osiguranja u slučaju prirodnih nesreća u Bosni i Hercegovini, čime se žele stvoriti uvjeti da se sustavno olakša saniranje šteta od prirodnih ili drugih nesreća.

Predlaže se vladama Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta BiH da, u suradnji s Agencijom za osiguranje u Bosni i Hercegovini, kao i nadležnim institucijama i organima na svim razinama vlasti u BiH, financijskim institucijama, osiguravajućim i reosiguravajućim društvima, definiraju prijedlog modela osiguranja od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini za sve tržišne segmente (domaćinstva, javne ustanove, preduzeća, poljoprivredne proizvođače i dr.) i u skladu sa tim pripreme i izvrše usklađivanje potrebne zakonske regulative.

Stručna podrška 

Agencija za osiguranje u BiH zadužena je da pruži stručnu podršku nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini u vezi sa utvrđivanjem modela osiguranja u slučaju prirodnih nesreća.

Ministarstvo bezbjednosti će  ove zaključke dostaviti vladama entiteta i Brčko Distrikta BiH te Agenciji za osiguranje u Bosni i Hercegovini.

Poplave iz 2014. godine su, prema procjenama, u Bosni i Hercegovini prouzrokovale štetu u iznosu od 3,98 milijardi KM, odnosno 15 posto BDP-a. Najveći dio štete odnosi se na privatni sektor, mala, srednja i velika preduzeća te na štete poljoprivrednih proizvođača i stanovništva, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close