TI BiH

Vijeće ministara udaljava BiH od Europe

Vijesti / Flash | 14. 05. 2014. u 08:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) najoštrije osuđuje zahtjev Vijeća ministara za sankcioniranjem nositelja najviših pravosudnih funkcija u zemlji - predsjednice Suda BiH, glavnog tužitelja BiH, predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH -zbog sudjelovanja na sjednici strukturalnog dijaloga između EU i BiH, koja je održana 29. travnja u Bruxellesu.

''Na ovakav način, Vijeće ministara izlazi iz domena svojih nadležnosti, narušavajući princip podjele vlasti i dodatno urušavajući princip vladavine prava u BiH. Vijeće ministara se, nažalost, otvoreno stavilo u službu blokade europskog puta BiH'' navodi u priopćenju TI BiH.

Zahtjevom za odlaganje strukturalnog dijaloga i posljednjim pokušajem discipliniranja i stavljanja pod izravnu kontrolu pravosudnih institucija, kao i najavom izmjene zakona u dijelu koji se odnosi na izbor tužitelja, Vijeće ministara pokazuje da izravno radi na podrivanju pravosudnih tijela.

''Potezi Vijeća ministara predstavljaju akt samovolje koji ne samo da je u izravnoj suprotnosti s preuzetim međunarodnim obvezama Bosne i Hercegovine, već je i u izravnoj suprotnosti s Ustavom proklamiranom podjelom vlasti'', upozorio je u pisanoj izjavi Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TI BiH.

''Očekujemo da EU zauzme vrlo jasan stav u vezi s posljednjim događanjima i ponašanjem samozvanog Vijeća ministara. BiH ne samo da ne implementira preuzete obveze u procesu integracija, već se ubrzano devastiraju institucije i zakonodavni okvir'', zaključio je Blagovčanin.

Kopirati
Drag cursor here to close