CCI

Vijeće ministara treba hitno uputiti u proceduru novi prijedlog zakona o JMB

Vijesti / Flash | 29. 03. 2013. u 11:56 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa (CCI) smatraju da Vijeće ministara BiH treba brzo reagirati i hitno uputiti u proceduru novi prijedlog zakona o jedinstvenom matičnom broju oko kojeg će se postići konsezus i što prije usvojiti zakon kako bi se izbjegla diskriminacija djece koja ne mogu dobiti matični broj.

''CCI predlaže da Vijeće ministara BiH hitno predloži prijedlog zakona o jedinstvenom matičnom broju oko kojeg će postojati suglasnost predstavnika svih političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Parlamentu BiH i da se taj zakon hitno usvoji kako bi se izbjegla diskriminacija i kako bi naši političari zaista pokazali da brinu o svojim građanima a posebno o onim koji su tek rođeni'', izjavio je projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) i konzultant za monitoring rada PSBiH Ivica Ćavar.

On je podsjetio kako su "na dvije posljednje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odbijena dva zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH".

''Jedan su predložili zastupnici iz više političkih stranaka i oko njega nije bilo suglasnosti zastupnika iz RS-a, dok je zakon koji je na pretposljednoj sjednici predložilo Vijeće ministara BiH također nije dobio potrebnu većinu, zbog nedostataka tzv. entitetskih glasova iz FBiH, što znači da djeca koja su rođenja nakon 12. vejače tekuće godine i dalje ne mogu dobiti matične brojeve i sve prateće dokumente za koje je temelj matični broj, odnosno to znači da su ta djeca već u startu svog života diskriminirana'', kazao je Ćavar.

Ćavar je istaknuo kako na sjednicama "nije bilo spremnosti za kompromis kako bi se usvojio ovaj zakon".

''Zbog politiziranja ovog važnog procesa, nije bilo moguće doći do kompromisa, odnosno nije bilo iskrene želje da se ovo pitanje riješi, jer u BiH za sve treba politička volja i kompromis.

Međutim, kod nas političari ili većina njih kompromis smatraju porazom, a ne jedinim mogućim riešenjem u mnogim situacijama, pa i ovoj, da se riješi jedno važno životno pitanje'', istaknuo je Ćavar.

On je podcrtao kako "nema nikakvog izgovora da se ovo pitanje ne riješi".

''Sve drugo o čemu govore pojedine zastupnice i zastupnici je politiziranje cijelog procesa, a protiv interesa građana BIH u ovom slučaju onih najmlađih, tek rođenih'', kazao je Ćavar.

Kopirati
Drag cursor here to close