sa sjednice

Vijeće ministara o pojavama vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom

Vijesti / Flash | 03. 06. 2016. u 11:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Informaciju o stanju i pojavama vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom u Bosni i Hercegovini, koju su pripremili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo civilnih poslova s prijedlogom mjera koje, između ostalog, uključuju uspostavu baze podataka o vršnjačkom nasilju.

Na bazi dobijenih informacija obrazovnih institucija u BiH, predložena je izrada protokola o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja i programa prevencije nasilja nad djecom na prostorima gdje to do sada nije urađeno te uključivanje ovih programa u redovnu nastavu. Prijedlog mjera, između ostalog, uključuje i bolje povezivanje vladinih i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima djece radi jedinstvenog preventivnog djelovanja i sprečavanja vršnjačkog nasilja.

Obrazovne institucije u BiH konstatirale su da vršnjačko nasilje nije raširena pojava, ali su poduzete određene preventivne mjere kako bi se spriječili pojedinačni slučajevi u BiH.

Migransta kriza

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa zaključkom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine s 23. sjednice, održane 15.9.2015. godine.

Riječ je o redovnoj informaciji o stavovima ključnih institucija Evropske unije u vezi s migrantskom krizom i situacijom u zemljama zapadnog Balkana, s posebnim ostvrtom na BiH.

Zakonodavstvo BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o primjeni Odluke o instrumentima za usklađivanje zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom Europske unije u periodu od 6.4.2015. do 6.4.2016. godine.

Ministarstva i druge institucije BiH i rukovoditelji organa uprave ovlašteni za donošenje propisa zaduženi su da osiguraju stručnu pomoć Direkcije za europske integracije u fazi izrade pravnog propisa za koji je potrebno usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije. Preciznije, potrebno je uključiti predstavnike Direkcije za europske integracije u radne grupe za izradu propisa i pribaviti mišljenje Direkcije za europske integracije o usklađenosti propisa s pravnom stečevinom EU.

Rukovoditelji organa uprave zaduženi su da, u pripremi prijedloga propisa iz svoje nadležnosti, obavezno pribave mišljenja nadležnih organa u skladu sa članom 18. Zakona o upravi BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je ove zaključke s ciljem unapređenja procesa usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Europske unije.

Sredstva za ekshumaciju

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o zahtjevu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za sredstva iz tekuće proračunske rezerve u svrhu financiranja troškova ekshumacija, kojim je zatraženo dodatnih 2 milijuna KM za financiranje troškova ekshumacije.
Vijeće ministara BiH podržava nastavak procesa ekshumacija i poziva Tužiteljstvo BiH da izvrši sveobuhvatnu analizu potrebnih sredstava i putem prestruktuiranja osigura financiranje ove aktivnosti u skladu s utvrđenim prioritetima, tim prije što su sredstva proračunske rezerve ograničena i namijenjena financiranju aktivnosti u iznimnim slučajevima, koja nisu mogli biti planirana proračunom.

Popis stanovništva

S ciljem realizacije zaključka 5. hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće ministara zadužilo je ministra civilnih poslova BiH i državnog koordinatora za popis stanovništva Adila Osmanovića da, u suradnji s direktorom Agencije za statistiku BiH, pripremi i Vijeću ministara za narednu sjednicu dostavi Informaciju o odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Vizne procedure

Vijeće ministara je zaključilo da Ministarstvo vanjskih poslova u okviru svoje nadležnosti realizira sve aktivnosti s ciljem pojednostavljenja procedure izdavanja viza za građane Kosova, prvenstveno za privrednike radi umanjenja štete koju trpi Bosna i Hercegovina zbog složenih procedura, a što se negativno odražava na bh. građane i izvoznike, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close