Zvizdić

Vijeće ministara ne može promijeniti odluku o popisu

Vijesti / Flash | 06. 06. 2016. u 13:43 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vijeće ministara nema nikakvu naredbodavnu ovlast nad radom Agencije, niti može promijeniti tu odluku i u tom smislu se ništa nije promijenilo u Zakonu u popisu, definirano je da Agencija utvrđuje metodologiju popisa, da to potpisuje direktor Agencije. Dakle, zakoni su jasno definirali nadležnosti", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je poručio kako će ovo ministarsko tijelo razmatrati odluku Agencije za statistiku BiH o jedinstvenoj metodologiji u vezi popisa stanovništva u BiH, ali da u tom smislu nema nikakve ovlasti, te da su se dogovorili kako će danas analizirati materijal koji im je dostavio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Prema Zvizdićevim riječima, sljedeća sjednica Vijeća ministara BiH očekuje se početkom idućeg tjedna.

"Svaki član Vijeća ministara BiH će imati mogućnost dati svoje mišljenje, ali očekujem nastup utemeljen na zakonu. Bilo koji član koji bude tražio reakciju Vijeća ministara BiH, mora pokazati zakon i članove zakona gdje je Vijeće ministara BiH to dužno uraditi, to mora biti utemeljeno na zakonu, a ne na paušalnom pristupu", zaključio je Zvizdić.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od prvog do 15. listopada 2013. godine.

Agencija za statistiku BiH je, nakon mjeseci neuspješnih pregovora čelnika Zavoda za statistiku Federacije BiH i Agencije za statistiku Republike Srpske, 18. svibnja ove godine donijela odluku o jedinstvenom programu obrade podataka Popisa stanovništva u BiH provedenog 2013. godine.
Dan ranije je Agencija Vijeću ministara BiH uputila prijedlog da rok za objavljivanje rezultata bude kraj 2016. godine, umjesto 1. srpnja.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić tada je izjavio kako je usvojena metodologija u potpunosti u skladu sa preporukama Međunarodne promatračke operacije (IMO) što je kasnije tijekom posjete Sarajevu potvrdio i predsjedavajući IMO-a za popis stanovništva i domaćinstava u BiH i direktor pri Uredu za statistiku Europske komisije (Eurostat) Pieter Everaers. 

Kopirati
Drag cursor here to close