Formiranje vlasti

Vijeće ministara na čekanju do daljeg

Vijesti / Flash | 30. 12. 2014. u 07:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potvrđivanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH trebalo bi 15. siječnja biti na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma bh. parlamenta, najavio je danas Šefik Džaferović, predsjedavajući ovog doma.

"Što se tiče SDA, nema razloga za čekanje s imenovanjem mandatara, ali očito postoji uvjetovanje tog procesa sa formiranjem vlasti u FBiH", izjavio je Džaferović, koji je i jedan od potpredsjednika SDA.

SDA je 22. prosinca Predsjedništvu BiH uputila prijedlog da za mandatara Vijeća ministara imenuje njihovog kandidata Denisa Zvizdića. Stranke parlamentarne većine na razini BiH različito gledaju na brzinu ili sporost u imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara. Na jednoj strani su SDA, DF i tri stranke iz Saveza za promjene u RS, iz kojih su poručili da su stvoreni uvjeti za imenovanje Zvizdića.

Suprotan stav zastupa HDZ BiH, koji se protivi imenovanju Zvizdića prije nego što u FBiH bude konstituiran Dom naroda kako bi bilo moguće istovremeno imenovati i mandatara za sastav Vlade FBiH, pišu Nezavisne novine.

"Ne znam zašto HDZ i Dragan Čović na tome insistiraju. Možda zbog nepovjerenja prema partnerima, mada mislim da nema razloga jer je bez HDZ-a nemoguće formirati vlast", izjavio je Željko Komšić, lider DF-a.

Komšića je začudila izjava predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji je tijekom vikenda rekao da većina na razini BiH ne može dugo opstati zato što nije bazirana na programima, nego na podjeli pozicija.

"Zasad je sve u redu s koalicijom na razini BiH. Možda ta izjava pokazuje da se gospodin Čović još nada da će Milorad Dodik nekako ući u koalicioni odnos jer poznato je njihovo prijateljstvo i strateško partnerstvo", kazao je Komšić, čija stranka sa HDZ-om ima različite stavove i o podjeli pozicija u Vladi FBiH.

HDZ inzistira da mu pripadne svih pet hrvatskih i jedna srpska pozicija, a DF želi da njima idu sve tri resora rezervirana za Srbe u Vladi FBiH.

"DF je i prema SDA i HDZ-u snizio kriterije jer nismo ništa tražili. Kad su rekli da moramo biti u izvršnoj vlasti, onda dajte da na najdemokratskiji način, na osnovu osvojenih mandata u Parlamentu FBiH, definiramo koja stranka koliko ministarskih pozicija može tražiti", dodao je Komšić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da mu nije jasno kašnjenje s imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara, navode Nezavisne novine.

"Čekamo da Predsjedništvo imenuje mandatara i da on krene u razgovore o pojedinim ministarstvima. Ne znam zašto je potrebno dodatno vrijeme jer znamo ime mandatara koji ima parlamentarnu većinu iza sebe", kazao je on.
Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ BiH, istakla je da su zakonske procedure provjera kandidata za mandatara Vijeća ministara takve da nije bilo realno očekivati njegovo imenovanje do kraja ove godine.

"Mislim da taj posao neće biti okončan prije kraja sljedećeg mjeseca. HDZ ostaje pri stavu da izvršna vlast, konkretno VM, ne može dati rezultate bez konstituirane zakonodavne vlasti na razini FBiH i države", objasnila je ona.

Svjesna je, kaže, da problema u parlamentarnoj većini ima i podsjetila da se ti problemi očituju i u kašnjenju izbora delegata iz kantonalnih skupština u Goraždu i Sarajevu, bez kojih je nemoguće konstituirati novi saziv Doma naroda.

Nakon Čovićeve izjave o nestabilnoj parlamentarnoj većini na razini BiH, sličnu poruku je danas poslao i SNSD, opozicijska stranka u bh. parlamentu, pišu Nezavisne novine.

"Očigledne su poteškoće u parlamentarnoj većini. Bilo je očekivano da se bavimo mandatarom Savjeta ministara, a ne da se sjednice Predstavničkog doma sazivaju zbog trivijalnih razloga", rekao je Lazar Prodanović, zamjenik šefa Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close