Nemir i rat

Vijeće ministara: Mjere za evakuaciju bh. državljana iz Sirije!

Vijesti / Flash | 10. 08. 2012. u 16:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na 16. sjednici zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da poduzme sve potrebne mjere i radnje radi ukazane potrebe za evakuacijom u Bosnu i Hercegovinu svih bh. državljana i članova njihovih obitelji koje žele da napuste Sirijsku Arapsku Republiku, priopćeno je iz Vijeća.

Vijeće je ovlastilo ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžiju da po potrebi potpisuje odgovarajuće ugovore radi realiziranja evakuacije.

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova da prilikom provedbe ovih aktivnosti, u najvećoj mogućoj mjeri postupa na način ekonomičnog i racionalnog utroška sredstava.

Vijeće će sve nastale troškove evakuacije osigurati iz proračuna institucija Bosne i Hercegovine uz prethodno izjašnjenje o svakom trošku posebno.

Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o oslobađanju od plaćanja bh. putnih dokumenata za državljane Bosne i Hercegovine i bh. viza za državljane Sirijske Arapske Republike, koji u Bosnu i Hercegovinu dolaze u okviru evakuacije iz te zemlje, zahvaćene nemirima i ratom.

Prema Odluci, oslobađanje od plaćanja ulazno-boravišnih bh. viza odnosi se na bh. i državljane Sirijske Arapske Republike koji su članovi obitelji državljana Bosne i Hercegovine (djeca i supružnici).

Oslobađanje od plaćanja bh. putnih dokumenata za državljane Bosne i Hercegovine vršit će se u diplomatsko- konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan i Republici Turskoj.

Također, oslobađanje od plaćanja ulazno-boravišnih bh. viza za državljane Sirijske Arapske Republike vršiti će se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan i Republici Turskoj, odnosno na međunarodnom graničnom prijelazu Aerodrom Sarajevo, isključivo prema službenim spiskovima Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prethodno dostavljenih Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close