Istinomjer

Vijeće ministara ispunilo tek jedno od 198 obećanja

Vijeće ministara BiH formirano je 23. prosinca 2019. godine od šest političkih stranaka, skoro 15 mjeseci nakon održanih Općih izbora u listopadu 2018.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2020. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom prve godine svog mandata, Vijeće ministara BiH ispunilo je tek jedno od 198 obećanja, dok su provođene aktivnosti na ispunjavanju oko trećine datih obećanja. U progresu je ispunjavanje pet obećanja, započet je rad na ispunjavanju njih 66, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao zaustavljeno.

Vijeće ministara BiH formirano je 23. prosinca 2019. godine od šest političkih stranaka, skoro 15 mjeseci nakon održanih Općih izbora u listopadu 2018. godine: Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Početkom lipnja ove godine Fahrudin Radončić, lider SBB-a, odstupio je s pozicije ministra sigurnosti BiH, čime je ova stranka ostala bez pozicija u ovom zakonodavnom tijelu, a Istinomjer je pratio ispunjenost obećanja ostalih pet stranaka. Najviše obećanja na ovoj razini vlasti u svojim programima dali su SDA (89) i DF (87), dok su ostale stranke dale mnogo manji broj obećanja: HDZ BiH (9), DNS (9) i SNSD (4).

Važno je napomenuti da SNSD nije imao program za Opće izbore 2018. godine, te je njihova obećanja Istinomjer prikupio tijekom izborne kampanje iz javnih istupa dužnosnika ove stranke. Inače, četiri obećanja ove stranke odnose se na odbijanje daljeg napretka ka članstvu u NATO savezu, ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH, kao i odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

Tradicionalno, najveći broj danih obećanja zabilježen je u oblasti ekonomije (83), a tijekom prve godine mandata Vijeća ministara BiH vršene su aktivnosti na ispunjavanju njih 21, dok nije bilo napretka na ispunjavanju čak 61 obećanja, te su ona dobila ocjenu nije započeto. U ovoj oblasti zaustavljeno je obećanje DF-a o otvaranju novih radnih mjesta, s obzirom na to da je, uslijed pandemije COVID-19, nakon višemjesečnog rasta, došlo do pada zaposlenosti u cijeloj zemlji.

Od 43 ispunjeno samo jedno obećanje

Među započetim obećanjima u ovoj oblasti našla su se ona o gradnji Koridora Vc, povećanju prosječnih plaća, usvajanju strateških dokumenata, ali i o investicijama u infrastrukturu.

U oblasti državnog uređenja dano je ukupno 43 obećanja, od kojih je u prvoj godini mandata rad započet na 20, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao ispunjeno. Aktivnosti na preostala 22 obećanja nisu započete. Ispunjeno obećanje odnosi se na implementaciju Političkog sporazuma za Grad Mostar, Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH-Grad Mostar-MODEL B i Statuta Grada Mostara, kojim su stranke potpisnice usuglasile model Izbornog zakona BiH, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po gradskim područjima, kao i izmjene Statuta Grada Mostara.

Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH - Grad Mostar - MODEL B ključni je dio je Sporazuma kojim se provodi presuda Ustavnog suda BiH od 26. 11. 2010. godine, a kojom je djelomično usvojen zahtjev Kluba zastupnika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredaba člana 19.4. Izbornog zakona BiH i člana 17. Statuta Grada Mostara. Druga obećanja na kojima su provođene aktivnosti tijekom prve godine mandata u ovoj oblasti odnose se na reformu javne uprave i ocijenjena su kao započeta zbog napretka koji je ostvaren usuglašavanjem Akcijskog plana za reformu javne uprave. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je u prosincu 2020. godine Odluku o usvajanju Akcijskog plana za reformu javne uprave, kojim će biti realizirani ciljevi i mjere definirani Strateškim okvirom za reformu javne uprave do 2022. godine.

U oblasti vanjske politike Istinomjer prati ukupno 36 obećanja koje su dale političke stranke koje su dio trenutne vladajuće većine. Na njih 16 nisu zabilježene bitne aktivnosti na njihovom ispunjavanju, te im je nakon prve godine mandata dana ocjena nije započeto, što se, pored ostalih, odnosi na donošenje zakona o suradnji s iseljeništvom, ali i strategije saradnje s iseljeništvom, uspostave ministarstva za dijasporu u okviru Vijeća ministara BiH, rješavanje pitanja granične linije s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom, te transformaciju Direkcije za Europske integracije u Ured glavnog pregovarača s EU.

Na 15 obećanja Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na njihovom ispunjenju, a među takvima, koja su dobila ocjenu započeto, jesu korištenje EU fondova, suradnja sa susjednim zemljama u borbi protiv terorizma, suradnja sa susjednim državama na polju sigurnosti, promocija iseljeništva i njegovih razvojnih resursa, te mobiliziranje investicijskih i financijskih resursa iseljeništva u BiH.

Na kraju, u ovoj oblasti na pet obećanja vršene su značajne aktivnosti na njihovom ispunjenju, a ona se, pored ostalih, odnose na jačanje sudjelovanja u operacijama podrške miru i vojnim vježbama s članicama NATO-a, ulazak BiH u NATO uz usuglašavanje političkih stavova i bolji mehanizam koordinacije, kao i uknjižbu vojne imovine na teritoriji cijele BiH.

Od ukupno 24 obećanja u oblasti pravne države, njih devet ocijenjeno je kao započeto, a među njima se našlo i obećanje o odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH. Klubovi zastupnika SNSD-a i HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u veljači 2020. godine uputili su u proceduru Prijedlog zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH.

U 2020. godini uspostavljen je integrirani sustav videonadzora Granične policije BiH, koji obuhvaća 50 međunarodnih graničnih prijelaza i sjedišta svih organizacionih jedinica Granične policije, a kako je pojašnjeno, ovaj sustav važan je za daljnji rad Granične policije BiH, prvenstveno u segmentu “smanjivanja mogućnosti koruptivnog djelovanja”.

Određene aktivnosti zabilježene su i kada je u pitanju realizacija obećanja koje se odnose na dosljedno provođenje Zakona o zabrani diskriminacije, ulaganje u obrambene kapacitete BiH, te uvođenje principa kriznog planiranja i upravljanja kriznim situacijama.

U ovoj oblasti započete su i određene aktivnosti na povećanju transparentnosti javnih nabavki.

Naime, jedna od obveza BiH na njenom europskom putu bila je da u 2020. godini usvoji novi Zakon o javnim nabavkama, s obzirom na to da je Europska komisija u svojim izvještajima o napretku BiH u više navrata identificirala čitav niz neefikasnosti, neopravdanog trošenja i nedostatka mehanizama kontrole u sustavu javnih nabavki.

Obećanja koja su se odnosila na efikasniji rad pravosudnih institucija, odnosno povećanje transparentnosti rada VSTV-a i  poboljšanja kapaciteta Ureda disciplinskog tužitelja, te ubrzanje procesa donošenja i provođenja sudskih odluka uvođenjem novih tehnologija, imenovanje većeg broj dodatnih sudaca i sl, također su ocijenjena kao nezapočeta.

Iz oblasti scijalne politike nije ispunjeno ni jedno obećanje

Od četiri obećanja u oblasti socijalne politike, tijekom prve godine rada Vijeća ministara BiH niti u jednom nisu provedene aktivnosti na ispunjenju obećanog. Dva obećanja dao je DF, a koja se odnose na smanjenje siromaštva, te na demografski razvoj i zakon o populacijskoj politici. Druga dva obećanja stigla su iz SDA. Ona se odnose na formiranje posebnog ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a drugo obećanje ove stranke u ovoj oblasti se odnosi na donošenje zakona o pravima logoraša, žrtava torture i drugih civilnih žrtava rata.

U oblasti obrazovanja Istinomjer je zabilježio osam obećanja, a svih osam dala je Stranka demokratske akcije (SDA). Obećanja su dobila ocjenu nije započeto, s obzirom na činjenicu da ni za jedno od spomenutih obećanja nisu zabilježene aktivnosti tijekom prve godine rada Vijeća ministara BiH. Obećanja su se odnosila na podržavanje zaštite i rekonstrukciju kulturno-povijesnih objekata u BiH, podršku zajedničkoj kulturnoj baštini, potpunu ravnopravnost sve djece i građana Bosne i Hercegovine u obrazovnom sustavu, uvođenje državnog priznanja i trajne novčane nagrade za osvajače medalja na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, definiranje kriterija za dodjelu priznanja i nagrade za postignute vrhunske sportske rezultate, usvajanje zakona o financiranju sporta u BiH, izgradnju nacionalnog stadiona za reprezentativne sastave BiH, te na donošenje zakona o dodjeli priznanja istaknutim umjetnicima.

Uzimajući u obzir spomenute rezultate, može se zaključiti da je Vijeće ministara BiH za godinu uradilo vrlo malo na ispunjavanju datih obećanja stranka koje su ga i formirale, pa tako tek 3 posto danih obećanja ima veliku vjerojatnoću da će biti ispunjeno do kraja mandata 2022. godine. Najveći broj obećanja, njih 64 posto, ima malu vjerojatnoću da će biti ispunjeno do kraja mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close