Je li trebala dozvola

Vijeće ministara bez suglasnosti oko premještaja migranata u Salakovac

Vijeće ministara BiH ne može se dogovoriti je li bilo odobreno da s emigranti premjeste u Izbjeglički kamp Salakovac ili ne.
Vijesti / Flash | 23. 05. 2018. u 22:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH verificiralo je  zaključke sa prošle sjednice o migrantskoj krizi u našoj zemlji, ali bez suglasnosti je li iz Ministarstva sigurnosti BiH bilo odobreno da se migranti smjeste u izbjeglički kamp u Salakovcu kod Mostara, piše N1.

Premještanje migranata iz Sarajeva u Salakovac, kod Mostara, nije odobreno od Vijeća ministara BiH, ustvrdio je ovo zamjenik predsjedavajućeg Vjekoslav Bevanda.

"Danas su usvojeni zaključci, zapisnik je verificirao zaključke i tijek rasprave koji je bio prošle sjednice. Sutra će to biti dostupno svima i vidjet ćete onda da je sve onako kako sam rekao", tvrdi Bevanda.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić s druge strane tvrdi da nikakvo odobrenje nije bilo potrebno.

"U ovoj krizi mi ministarstva funkcioniramo u okviru svojih nadležnosti. Mi smo donijeli odluku da dio migranata preusmjerimo u slobodne kapacitete Salakovca. Nema više nikakve odluke. Jednom je određen prije 12 godina status tog centra i mi to sad poštujemo", pojašnjava Mektić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas pred kamere nije želio. Jučer je između ostalog poručio da je Ministarstvo sigurnosti nadležno  kreirati i provoditi politiku migracija, te da uređuje procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca u BiH.


"Svi dužnosnici u Bosni i Hercegovini imaju obvezu poštovati i provoditi Ustav i zakone, a ne stranačke instrukcije, te je neophodno zaustaviti praksu koja u BiH već predugo traje, samovoljnog i neutemeljenog interpretiranja ustava i zakona", kazao je u utorak Zvizdić.

Za sedmi lišanj najavljen je sastanak ministara unutarnjih poslova i civilnih poslova Zapadnog Balkana.

"Evo ja se nadam da će se ministri odazvati, doći u Sarajevo da riješavamo pitanje nezakonitih migracija preko Zapadnog Balkana", poručuje Mektić.

Vijeće ministara zadužio je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da Crnoj Gori i Srbiji uputi note, te da ih pozovu da zaustave aktivnosti na preusmjeravanju valova migranata prema Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, danas se oglasio i premijer HNŽ-a Nevenko Herceg, navodeći da je zabrinut zbog neobjašnjivog ponašanja državnih tijela BiH, koji su bez razumnog pojašnjenja, kako kaže, ugrozili ustavni poredak županije i izazvali zabrinutost građana.

''Kako je moguće da smo putem medija vidjeli da vozači autobusa imaju zaštitnu opremu od zaraznih bolesti kada su prevozili ilegalne migrante u Salakovac, a da se poslije isti migranti slobodno šeću bez ikakvog nadzora bilo kojeg tijela ovom Županijom?     Naročito iskazujem nezadovoljstvo da su ilegalni migranti bili tjednima i mjesecima bez ikakvog statusa po parkovima u Sarajevu, a što je za svaku osudu, ali da su po dolasku u IC Salakovac, odmah pokrenuli postupak azila i pri tome su navodno dobili i službeno mjesto boravišta u Mostaru. Imamo saznanja da je velik broj ilegalnih imigranata pokrenuo postupak azila i iskazao namjeru za azil pred Službama za strance u Sarajevu ali da Ministarstvo sigurnosti nije izvršilo blagovremeno registraciju istih stranaca što im je bila i zakonska dužnost, zbog čega su isti iz statusa stranaca koji su iskazali namjeru za azil prešli ponovno u status ilegalnih migranata. Postavljamo pitanje kako je moguće da stranci bez dokumenata i statusa koji dolaze iz zemalja gdje nije rat se slobodno šeću po HNŽ-u iako Zakon o strancima propisuje da isti moraju biti pod nadzorom'', rekao je Herceg između ostalog.

Valja podsjetiti i da je MUP HNŽ-a poslao priopćenje da je Uprava policije MUP HNŽ postupila je po zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima te organizirala pratnju i osiguravala konvoj sa ilegalnim migrantima od tunela Bradina do predviđenog odredišta u Salakovcu.

''Temeljem svojih ovlasti i odgovornosti Uprava policije MUP-a HNŽ radila je sigurnosnu prosudbu na širem području prihvatnog centra Salakovac, te sukladno dobivenim informacijama sa terena da se ne može garantirati sigurnost ilegalnim migrantima zbog nezadovoljstva građana koji žive u blizini prihvatnog centra u Salakovcu, konvoj je zaustavljen'', navedeno je u priopćenju policije.

Dodano je kako je nakon provjere, dobivenih informacija sa terena, operativnim radom policijskih službenika, konvoj uz pratnju policije propraćen u prihvatni centar u Salakovcu.

Kopirati
Drag cursor here to close