Optužbe zbog izbora

Vijeće građana BiH traži poništavanje izbora i poziva na masovne prosvjede

Vijesti / Flash | 29. 11. 2014. u 16:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće građana BiH obavještava javnost da su izbori u listopadu 2014. godine bili nelegalni i nelegitimni sa brojnim dokazanim neregularnostima i zbog toga predlaže da se ovi izbori ponište. Na ovim izborima partijski pluralizam u BiH pokazao je svu bijedu njegovog postojanja. Na ovim izborima pobijedila je najcrnja strana u društvu koja je uništila osnovne moralne vrijednosti.

Partije su prvobitno donijele izborni zakon za svoje potrebe, izabrali su članove Izbornog povjerenstva iz svojih redova, kao i članove izbornih stožera i izbornih odbora. Partije su donijele Izborni zakon bez ikakvih kriterija za kandidiranje, pa su i ovaj put kandidirani i nažalost izabrani kriminalci, ratni zločinci, osobe koje su do sada obavljale javne funkcije i imali su negativne rezultate u svom radu.

Izborno povjerenstvo BiH, kao glavni eksponent partija u izbornom procesu, iskazalo je veliku odanost i poslušnost pa nije nikoga kaznilo, a imalo je, po Zakonu pravo, iako su se sve partije koristile nedozvoljenim sredstvima, što su javno iznosile u međusobnom optuživanju. Veliki broj partija i njihovih lidera ocjenjujući ove izbore, tvrdili su da su ovo bili najprljaviji izbori od rata.

Izborno povjerenstvo nije na ove izjave uopće reagiralo. Nije reagiralo ni na pojavu kad su partije i njihovi lideri u izbornoj proceduri koristili državne automobile, kamione i avione i druga državna materijalna i financijska sredstva i državne službenike. Lako se može pretpostaviti u kakvoj su prednosti bili ovi kandidati u odnosu na nezavisne kandidate. Narodu je veoma poznato da su se partije služile raznim koruptivnim sredstvima u izbornoj kampanji, ali izgleda jedino Izborno povjerenstvo nije bilo o ovoj pojavi 'informirano'.

I pored ogromnog broja nepravilnosti i ogromnog broja nevažećih listića, Izborno povjerenstvo BiH proglašava izbore regularnim. Samo Izborno povjerenstvo zna kako je došlo do podatka da je 54% građana izašlo na glasanje. Dok svi drugi podaci, koje je verificiralo Izborno povjerenstvo, govore drugačije.

Na osnovu ove lakrdije neki od predsjednika nemaju ni 20% glasova od biračkog tijela, ali ih je Izborno povjerenstvo proglasilo pobjednicima.??? Svi izabrani su dobili mandate sa oko 1/5 glasova ukupnog biračkog tijela. Gdje su ovdje demokratski principi? Frapantno! Izborno povjerenstvo je jednom kandidatu verificiralo mandat poslanika sa osvojenih oko 260 glasova. Dakle ovaj kandidat je svoje glasače mogao dovesti na biračko mjesto u dva autobusa.

Najveća žalost je podatak da je na ovim izborima izabran najveći broj osoba koje su od rata obavljali javne funkcije i to one najviše i koja su svojim kriminalnim radnjama doveli državu i njene građane do prosjačkog štapa. Zbog njih je u BiH ugrožen biološki opstanak oko 3 milijuna građana.

Suočeni sa tragičnom činjenicom, da, narod i pored više tisuća štrajkova i mitinga i svih drugih demokratskih sredstava i aktivnosti nije uspio da promijeni nepodnošljivo stanje kršenja ljudskih prava u pravnom ekonomskom, socijalnom i biološkom smislu, jedino mu preostaje da još jednom na najvećem prosvjedu u povijesti BiH na miran i demokratski način uspostavi narodnu vlast.

Prosvjedi bi se prvobitno organizirali istovremeno u svim većim gradovima u BiH, a zatim na čitavom području države. Ovo bi trebao da bude nastavak prosvjeda iz veljače u Sarajevu. Ovi prosvjedi će u svakom smislu biti specifični i drugačiji od dosadašnjih prosvjeda. Prosvjedi će u svakom pogledu biti mirni, imat će dobru organizaciju, sa preciznim programom i mjestom održavanja u gradovima.

Takozvani nositelji vlasti bit će zamoljeni da narodu objasne svoju ulogu bilo pred organom u kom obavlja podarenu funkciju ili pred svojom kućom. U razdoblju poslije rata mediji su se ponašali kao partijske 'odvjetničke komore', marketinške službe, narodni dželati i grobari demokracije i grobari BiH. Polazeći od činjenice da su mediji konačno shvatili da je 'dogorjelo do nokata' molimo ih, a prije svih (narodne) javne, da već jednom počnu raditi profesionalno i da iznose narodne prijedloge i mišljenja i rade za narod i prestanu da budu partijski.

Vijeće građana Bosne i Hercegovine crpeći svoj legalitet iz oko 50.000 dobrovoljno datih potpisa podrške da se uspostavi narodna vlast, ima čast i obavezu da predstavlja volju građana u Bosni i Hercegovini. Vijeće građana BiH odlučno kreće u organizaciju prosvjeda u čitavoj BiH, priopćeno je iz Vijeća.

Kopirati
Drag cursor here to close