Povjerenica Mijatović

Vijeće Europe: Misa za stradale na Bleiburgu pretvorila bi se u veličanje ustaštva

Žestoke osude u BiH, zemljama u okruženju i međunarodnoj javnosti izazvala je misa koju bi u subotu u sarajevskoj katedrali trebao služiti vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2020. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenica vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je u petak da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi, piše Hina.

Misa planirana u Sarajevu 16. svibnja s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata, riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim koji je surađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina tisuća ljudi, priopćila je Mijatović.

Dodala je da bi takva komemoracija predstavljala dodatni napad na žrtve toga režima, bila bi pljuska u lice idealima i principima antifašizma na kojima su se nakon Drugog svjetskog rata gradile europske zemlje te bi nanijela ozbiljan udarac naporima prema pomirenju u regiji.

Politički i religiozni čelnici u regiji trebali bi raditi zajedno da ponovno izgrade povjerenje među ljudima i suzdrže se od poduzimanja koraka koji uzrokuju podjele i netoleranciju, rekla je Mijatović u priopćenju.

Žestoke osude u BiH, zemljama u okruženju i međunarodnoj javnosti izazvala je misa koju bi u subotu u sarajevskoj katedrali trebao služiti vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Kritičari smatraju da se radi o rehabilitaciji ustaša, saveznika nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, dok lokalni crkveni dužnosnici ističu kako je riječ isključivo o vjerskom obredu i molitvi za pokojne koja nema veze ni s jednim režimom ili ideologijom.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka tisuća ustaških i drugih vojnika NDH i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska vratila jugoslavenskoj. Nekoliko desetaka ih je ubijeno na Bleiburškom polju, a tisuće ostalih stradali su u Sloveniji i idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao ‘križni putovi’, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close