Čapljina

Gradonačelnik zemljište štiti zakonom

Kako to da se izvode građevinski radovi na pašnjaku, Vidić pojašnjava da i ta informacija ne može biti obznanjena također na temelju zakona.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2019. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Grada Čapljine Smiljan Vidić odbija dati informacije o sumnjivo stečenoj nekretnini.

Naime, vijećnik Čapljinske neovisne stranke - Čapljina u srcu, Pero Previšić na sjednici Gradskog vijeća postavio je pitanje kako se zemljište, koje je ranije bilo vlasništvo Općine Čapljina, našlo u vlasništvu gradonačelnika, a da dodjela zemljišta nikada nije bila predmetom Općinskog/Gradskog vijeća Čapljine.

Vidić na vijećničko pitanje na koji se način zemljište našlo u njegovom vlasništvu ne želi odgovoriti, pozivajući se na zakon.

''Protiv sam slanja informacija, smatram da su to informacije koje se odnose na privatnost fizičke osobe, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama čl. 8. te po Zakonu o Zaštiti osobnih podataka čl. 17. Stavak 1., te kao takve ne mogu biti predmet slanja bilo kome tko nije nositelj Podataka'', naveo je gradonačelnik čapljinskoj stranci.

Na gradonačelnikovom zemljištu, kako navode iz Čapljinske neovisne stranke - Čapljina u srcu, ''su u poodmakloj fazi građevinski radovi'', iako se po katastarskim podacima njegovo zemljište vodi kao pašnjak pete klase.

Kako to da se izvode građevinski radovi na pašnjaku, Vidić pojašnjava da i ta informacija ne može biti obznanjena također na temelju zakona.

''Postupci izdavanja urbanističkih suglasnosti ili građevnih dozvola su upravni postupci informacije o istim mogu dobiti samo stranke u postupku po Zakonu o upravnom postupku. Svi drugi pa i vijećnici Gradskog vijeća nemaju pravo na pristup takvim informacijama'', naveo je Vidić u odgovoru.

O spomenutom zemljištu i prelazak iz javnog u privatno, na pitanje vijećnika Previšića, nije se željelo očitovati ni Javno pravobraniteljstvo Grada, također se pozivajući na privatnost podataka.

Vidić sporno zemljište nije iskazao ni u imovinskoj kartici koju je u ožujku 2017. godine podnio Središnjem izbornom povjerenstvu.



Ranije smo kontaktirali Grad Čapljinu za komentar gradonačelnika o zemljištu. Glasnogovornica nam je kazala kako ćemo dobiti odgovor ako gradonačelnik bude raspoložen. Već osam dana Vidić nije raspoložen za naš medij.

Inače, izabrani dužnosnici u našoj zemlji, dužni su se očitovati o svojoj imovini i njih ne može štititi zakon u ''skrivanju'' stečene imovine.

Kopirati
Drag cursor here to close