Nedozvoljeno snimanje

VIDEO: Žrtve dijeljenja intimnih videa između nepreciznih zakona i stigme

Prema podacima koje je BIRN u Bosni i Hercegovini prikupio ranije, između 2016. i 2020. godine istraživano je više od 100 svih slučajeva nedozvoljenog snimanja ali samo 26 njih je procesuirano
Vijesti / Flash | 17. 08. 2023. u 14:53 BIRN
Žrtve dijeljenja intimnih videa između nepreciznih zakona i stigme

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U domaćim zakonima sve do prije nekoliko tjedana uopće nije bilo kažnjivo neovlašteno dijeljenje intimnih snimaka. Istovremeno su posljedice za žrtvu ali i društvo brojne i duboke i ostavljaju osjećaj nesigurnosti.

Prema podacima koje je BIRN u Bosni i Hercegovini prikupio ranije, između 2016. i 2020. godine istraživano je više od 100 svih slučajeva nedozvoljenog snimanja ali samo 26 njih je procesuirano, od kojih je 18 osuđeno uvjetno a šest novčano. Ali stručnjaci kažu da veliki broj žrtava nikada i ne prijavi svoje slučajeve dijeljenja snimaka.

Razlozi za to su brojni. Neki ne vjeruju sustavu zaštite da će im pružiti razumijevanje i podršku, drugi znaju da ne postoji dovoljno precizna zakonska norma na koju bi se pozvali, dok neki nemaju hrabrosti da se suoče sa traumom i stigmom.

U ovoj epizodi Detektor govori i zašto je pogrešno koristiti termin osvetnička pornografija, ali donose i preporuke kako da komuniciramo sa žrtvama kada se ovakvi slučajevi već dogode.

Kopirati
Drag cursor here to close