Gori Dalmacija

VIDEO | Veliki požar u okolici Splita, na terenu više stotina vojnika

Vijesti / Flash | 17. 07. 2017. u 15:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedjeljka - 42 minute nakon ponoći u Tugarama, tijekom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se nekoliko stotina vatrogasaca već satima bori protiv tog požara, piše Jutarnji list.

U poslijepodnevnim satima bura je ipak malo oslabila, pa su u pomoć gasiteljima poslana i dva kanadera, koji zbog olujnih udara vjetra prijepodne nisu mogli poletjeti.

Opožarena je golema površina, vatra je stigla sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem te Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, a neke stare kuće su potpuno izgorjele.

Gasitelji su jedva uspjeli spasiti crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla sve do zidova Zvjezdanog sela Mosor.

Vojnim helikopterima stotinjak je vojnika prebačeno iz vojarni u Gospiću i Kninu u ratnu luku Lora u Splitu te će, ako i kada bude potrebno, biti upućeni na mjesto požarišta.

Na opožarene lokacije tijekom poslijepodneva stigli su i hrvatski ministri unutarnjih poslova i obrane Davor Božinović i Damir Krstičević.

"Vatrogasci i zrakoplovne snage su maksimalno angažirane. Vjerujem da ćemo učiniti sve da se situacija sanira. Zahvalan sam svim lokalnim ljudima na svemu i vatrogascima koji čine sve da se sve stavi pod kontrolu na terenu“, kazao je Krstičević.

Najvažnije je da su hrabrošću i uvježbanošću vatrogasaca i stanovništva spriječene ogromne štete, istaknuo je ministar Božinović.

"Uz maksimalan angažman vjerujem da je ono nagore iza nas. Postoje izazovi, vjetar često mijenja svoju putanju i to dodatno otežava situaciju„" rekao je Božinović.

Kako je izvijestilo Ministarstvo obrane, tri kanadera CL-415 angažirana su na požarištima kod Podstrane , a dva kanadera CL-415 i tri zračna traktora tri AT-802 kod Radošinovaca, a dva zračna traktora upućena su na požarište kod Bibinja.

Stotinu pripadnika Oružanih snaga iz vojarni u Kninu i Gospiću prebačeno je u vojarnu Lora u Splitu i u Žrnovnicu i spremni su u bilo kojem trenutku pomoći civilnim snagama sukladno procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close