Popravka

VIDEO | U BiH ne postoji helikopter koji leti noću

Vijesti / Flash | 09. 01. 2017. u 08:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od šest godina u hangaru Federalne uprave policije, odnosno MUP-a, helikopter marke Bell-206L1 Long Ranger skuplja prašinu, objavila je Federalna televizija. Vlada Federacije je zadužila Federalni MUP, Upravu policije, Ministarstvo financija i Civilnu zaštitu da joj predlože mogući model financiranja radi osposobljavanja helikoptera i način njegovog stavljanja u funkciju.

U BiH ne postoji helikopter koji leti noću. A noć, pogotovo zimi, zna trajati i po 15 sati, za to vrijeme osoba koja se, primjera radi, nalazi zatrpana na planini ili na nekom drugom nepristupačnom terenu - ne može očekivati pomoć iz zraka, navodi FTV.

Stavljanjem u funkciju helikoptera Bell 206L1, rad spasilačkih ekipa, pripadnika civilne zaštite, ali i drugih institucija bio bi olakšan. U slučajevima prirodnih katastrofa ili nesreće, kao i nesreća uzrokovanih ljudskim faktorom, domaće službe pomoć moraju tražiti ili od Oružanih snaga BiH ili od EUFOR-a.

''To ide sporo, pošaljemo dopis Oružanim snagama BiH, oni Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvo Oružanim snagama, Oružane snage Štabu... I to traje'', kaže Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Multifunkcionalni helikopter Bell 206L1, kapaciteta sedam mjesta, potreban je policiji, vatrogascima, civilnoj zaštiti, ali, kako navodi resorni ministar, služit će svim građanima. Ovaj helikopter je posljednji put letio 2004. godine, a proizveden je 80-ih godina.

''Mi nadamo da bi ovo bila mnogo jeftinija varijanta stavljanje u funkciju ove letjelice. Jer helikopter je jako skup, Vlada nema novca za ovo. Mi smo zadužili druga ministarstva da kupe neku opremu, poput Ministarstva zdravstva'', objašnjava ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

FTV navodi kako će stavljanje u funkciju i proces adaptacije koštati do milijun i pol maraka.

''No, točnih procjena još nema. Sve institucije koje planiraju dobiti pravo ekskluzivnog korištenja morat će sudjelovati u opremanju helikoptera. Pomoć iz zraka smo za vrijeme poplava, snježnih padavina, ali i šumskih požara tražili od EUFOR-a, Oružanih snaga BiH i susjednih zemalja. Helikopter u vlasništvu MUP-a Federacije bi bio prekretnica u hitnim slučajevima. Inače, dva helikoptera BiH je, nakon 18 godina, vratila Srbija'', navodi FTV.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je u rujnu prošle godine donijela odluku o osposobljavanju ovog helikoptera. Kako je priopćeno nakon sjednice Vlade, sredstva za eventualnu nabavku i ugradnju posebne i dodatne opreme za potrebe policije, zdravstvene usluge, transport ljudi i slično, koja bi naknadno bila nabavljena i ugrađena, osiguravaju se u proračunu FBiH na pozicijama institucija koje bi za svoje potrebe koristile usluge helikoptera s takvom opremom.

Inače, ovaj helikopter prije rata bio u sastavu Helikopterske jedinice Republičkog ministarstva unutarnjih poslova Republike BiH, a korišten je za policijske poslove i potrebe vladinih ministarstava do svibnja 1992. godine, kada je otuđen i bio u posjedu organa Republike Srbije do 10.12.2010. godine.

Na osnovu međunarodnog sporazuma između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije, helikopter je vraćen 10.12.2010. godine i od tada se nalazi u hangaru Helikopterske grupe Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije u bazi na Aerodromu u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close