Iznad Rijada zora sviće

VIDEO | Trump kraljevski dočekan u Saudijskoj Arabiji

Vijesti / Flash | 20. 05. 2017. u 13:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u Saudijsku Arabiju na svoju prvu posjetu izvan SAD-a od preuzimanja dužnosti, a čiji je cilj osnaživanje partnerstava u trenutku kada njegovu vladavinu opterećuju skandali.

Trumpov dolazak u Rijad označava prvi dan njegovog osmodnevnog putovanja tokom kojeg će posjetiti pet država na Bliskom istoku i u Europi, javlja CNN.

Zrakoplov Air Force One sletio je u zračnu luku kralja Khalida u Rijadu u 9.45 po lokalnom vremenu, gdje je Trumpa na pisti dočekao kralj Salman i drugi saudijski visoki dužnosnici.

Saudijci su se pripremali dočekati Trumpa na grandiozan način. Fotografija Trumpovog lica visine pet katova projicirana je na fasadi hotela u kojem će Trump odsjesti, a ogromni billboardi na kojima su fotografije Trumpa i kralja Salmana poredani su uz autocestu koja vodi od zračne luke.

 

Dogovor SAD-a i S. Arabije o kupoprodaji oružja - 110 mlrd. dolara

"Trump i državni tajnik Rex Tillerson sudjelovat će na potpisivanju gotovo 110 milijardi dolara vrijednog ugovora o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji", rekao je dužnosnik Bijele kuće, a prenijeli novinari koji su otputovali s američkim predsjednikom u Rijad.

Dodao je kako će prodana oprema i usluge služiti osiguravanju dugotrajne zaštite saudijske i zaljevske regije protiv prijetnje iz Irana.

"Moje prvo odredište je Saudijska Arabija jer je ona u središtu muslimanskog svijeta. Ondje ću sudjelovati na povijesnom susretu vođa više od 50 muslimanskih zemalja i našu zemlju predstavljati časno i otvoreno. Većina muslimanskih vođa iznijela je zabrinutost zbog rasta terorizma, ekstremnog radikalizma, i u tome su prepoznali veliku financijsku ulogu iranske vlade. I vjerujte, svi oni žele to što prije zaustaviti", poručio je Trump.

Kopirati
Drag cursor here to close