Strašno

VIDEO | Svako treće dijete u BiH žrtva nasilja u školama

Vijesti / Flash | 22. 02. 2017. u 13:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruženja za razvoj društva 'Kap' danas je drugi put u BiH obilježen Dan ružičastih majica ili Dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Tim povodom ovo udruženje je ispred sarajevske Katedrale organiziralo okupljanje učenika osnovnih i srednjih škola koji nošenjem pink majice šalju poruku podrške izgradnji društva bez nasilja.

Merima Spahić iz Udruženja 'Kap' navela je da država Bosna i Hercegovina ni na jednoj razini nema nikakav statistički podatak o vršnjačkom nasilju u školama.

Udruženje 'Kap' je godinu dana radilo istraživanje u osnovnim i srednjim školama u BiH u sklopu kojeg je analizirano oko 6.000 listića. Na anketno pitanje 'jesu li bili žrtve vršnjačkog nasilja' potvrdno je odgovorilo više od 2.000 djece.

''Na osnovu statističkih podataka, nažalost, možemo reći da je svako teće dijete žrtva nasilja u školama i da držimo zatvorene oči i ne prepoznajemo taj problem'', kaže Spahić.

Ističe da od djece koja su navela da su bili žrtve vršnjačkog nasilja, njih 702 nije pomoć tražilo ni od koga, a policiji se obratilo njih 64.

Spahić je naglasila značaj edukacije za djecu žrtve i roditelje kako prepoznati da je dijete žrtva nasilja.

''Problem je što djeca koja su žrtve nasilja to ne govore. Strah ih je da priznaju jer se boje odmazde nasilnika, a s druge strane ih je sram jer misle da je problem u njima. Prioritet je ohrabriti djecu da progovore i prijave nasilje'', naglasila je Spahić.

Od danas će također biti u funkciji i web stranica www.danruzicastihmajica.ba s besplatnom online pomoći psihologa za djecu žrtve nasilja u školama.

"Dan ruzˇicˇastih majica", poznatiji kao "Pink Shirt Day", odnosi se na prevenciju vrsˇnjacˇkog nasilja u školama, a obiljezˇava se zadnje srijede u veljači u zemljama sˇirom svijeta. Ideja je nastala u znak prosvjeda zbog incidenta koji se dogodio u jednoj sˇkoli.


Sve je pocˇelo u Kanadi 2007. godine. Zˇrtva nasilja bio je ucˇenik koji je na prvi dan sˇkole dosˇao u ruzˇicˇastoj majici u znak podrsˇke svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vrsˇnjaci su ismijavali, psihicˇki i fizicˇki zlostavljali tog djecˇaka koji je obukao ruzˇicˇastu majicu.

Sutradan, svi djecˇaci i djevojcˇice iste sˇkole, obukli su ruzˇicˇaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom djecˇaku.

Od tada, ruzˇicˇasta majica postala je simbol borbe protiv vrsˇnjacˇkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godisˇnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama. U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close