Dobretići

VIDEO | Što može najmlađi načelnik u BiH

Vijesti / Flash | 16. 10. 2016. u 08:10 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina od 280 stanovnika, koji svih 12 mjeseci u godini žive u općini Dobretići, te onih koji su glasali putem pošte za novog načelnika izabrali su 25-godišnjeg Ivu Čakarića, kandidata HSS-a Stjepana Radića. Svojom petomjesečnom kampanjom Čakarić je uvjerljivo pobijedio HDZ BiH, kako u trci za načelnika tako i u Općinskom vijeću.

Sada već davne 1992. godine roditelje tada jednoipogodišnjeg Ive Čakarića, kao i blizu pet tisuća Pougaraca, ratne su strahote prognale iz Dobretića. Dvadeset i četiri godine poslije Ivo napušta radno mjesto na građevinskom fakultetu u Rijeci, vraća se u rodni kraj, te u utrci za načelnika glasovima redovnih i glasača putem pošte uvjerljivo pobjeđuje kandidata HDZ-a BiH.

Nažalost, iako najmlađi načelnik u Bosni i Hercegovini, rijetko će sretati svoje vršnjake. U školskoj zgradi svake godine sve je manje učenika koji nastavu pohađaju od prvog do petog razreda, kažu učiteljice, za razliku od predratnog vremena u kojem se broj osnovaca mjerio tisućama.

"Spominjali su nam da je broj prelazio čak 2.000 đaka, ali sada ih je devet, a dogodine očekujemo pet učenika u najboljoj varijanti", kaže učiteljica Marijana Bilogrević.

Usto, stanovnici općine Dobretići moraju birati dane u koje će se razboljeti, jer liječnik u novoizgrađenu ambulantu dolazi iz Jajca dva puta tjedno. Iz Jajca se najčešće stiže i na posao u Općinu i ostale proračunske institucije.

"Smiješno je reći, najveći gospodarski subjekti su općina i policija, uz njih je i šumarija. Otprilike, svako zapošljava po deset radnika", navodi Čakarić.

A općinski proračun od blizu pola milijuna maraka puni se tranšama iz županijskog proračuna te pripadajućim sredstvima iz neizravnih poreza. Novi načelnik vjeruje da će, ako ništa, zaustaviti odlazak, a vjeruje i da će svojim primjerom ohrabriti i one koji vjeruju da ovdje ima života.

Kopirati
Drag cursor here to close