Godišnjica smrti

VIDEO | Što je Tito govorio o BiH

Vijesti / Flash | 04. 05. 2016. u 10:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 36 godina umro je Josip Broz Tito, lider socijalističke Jugoslavije, ratni zapovjednik, jedan od osnivača i čelnik Pokreta nesvrstanih.

Doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije preminuo je 4. svibnja 1980. godine u bolnici u Ljubljani u 15.05 sati, a četiri dana kasnije na njegov pogreb u Beogradu stiglo je 700 tisuća ljudi, od čega 209 vladinih izaslanstava iz 128 svjetskih zemalja. Među njima su bila četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državnog predsjednika, 22 premijera i 47 ministara, a među njima su bili i Saddam Hussein, Jaser Arafat, Leonid Brežnjev, Margaret Thatcher i Helmut Schmidt.



U trenutku kada je stigla obavijest o smrti Josipa Broza sve aktivnosti, utakmice, emisije, dnevnici, radovi, prekinuti su. Dan poslije, specijalnim vlakom iz Ljubljane u Beograd prebačen je lijes s Titovim tijelom. Prije toga kružio je zemljama bivše Jugoslavije.

Njegova smrt obilježavala se svake godine širom Jugoslavije. U vrijeme njegove smrti oglasile bi se sirene, a svako bi u tom trenutku stao, bez obzira gdje se nalazio i šta radio, te odao počast minutom šutnje.



Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u mješovitoj hrvatsko-slovenačkoj porodici, maja 1892. godine. Tijekom njegovog života kao datum rođenja obilježavan je 25. maj, i to kao Dan mladosti. Uključen je u Politički biro CK KPJ 1934. godine. Za predsjednika Republike Tito je izabran 1953. godine, a donošenjem novog Ustava (1974.) postao je predsjednik "bez ograničenja trajanja mandata".

Tito je za mnoge bio ideal savršene vladavine, a za mnoge, zbog zločina počinjenih nad onima koji se nisu slagali s njegovim režimom, bio je zločinac. I danas se, 36 godina nakon njegove smrti, vode žustre polemike o njegovoj ulozi.

Kopirati
Drag cursor here to close