Televizija

VIDEO | Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu

Vijesti / Flash | 06. 01. 2016. u 06:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja je objavila da je u srijedu ujutro provela uspješno testiranje hidrogenske bombe. Vijest objavila sjevernokorejska televizija - nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava, piše Hina. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju.

Ranije je objavljeno kako je više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja. Agencije su izvijestile kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Svjetske sile osudile su u srijedu sjevernokorejsko testiranje hidrogenske naprave ocijenivši da taj potez ugrožava sigurnost regije i predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u poruci na Twitteru kazao je kako je taj čin Sjeverne Koreje "provokacija koju osuđuje bez ikakvih rezervi" i "ozbiljno kršenje" rezolucija UN-a.

Hammond je rekao da se i Britanija i Kina protive sjevernokorejskom testiranju minijaturne hidrogenske naprave i da podupiru obnovu takozvanih šesterostranih pregovora o razoružanju.

Južnokorejski ministar obrane kazao je u srijedu kako je teško povjerovati da je nuklearna naprava koju je testirao Pjongjang zapravo hidrogenska bomba, prenijela je južnokorejska novinska agencija Yonhap. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu kako Kina nije unaprijed obaviještena o sjevernokorejskom testiranju "male hidrogenske naprave", poručivši da se čvrsto protivi akciji Pjongjanga.

Francuska je pozvala na snažnu reakciju međunarodne zajednice. U izjavi iz ureda predsjednika Francoisa Hollandea navodi se da su tvrdnje o testiranju hidrogenske bombe neprihvatljivo kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Iz SAD-a su poručili kako će biti potrebni dani da se potvrde tvrdnje Sjeverne Koreje. Zemlje u regiji snažno su osudile ovaj čin i zakazale hitne sastanke.

Na zahtjev SAD-a i Japana tijekom dana sastat će se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close