Kad će sjednica?

VIDEO | Sjedili ili ne: Nema kazni za Predsjedništvo

Vijesti / Flash | 10. 04. 2017. u 06:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za tri mjeseca Predsjedništvo BiH održalo je samo jednu sjednicu. Prema pravilniku o radu trebalo bi zasjedati jednom u 14 dana. Osim sjednica, nema ni obveznih konzultacija članova Predsjedništva, što bi moglo, kako tvrde analitičari, ugroziti i konzistentnost vanjske politike države, objavila je Federalna televizija.

Kriza na svim razinama vlasti ostavila je dubok trag i u ovom organu izvršne vlasti. Ipak, član Predsjedništva BiH Dragan Čović prošlog tjedna je najavio 'deblokadu' zasjedanja kazavši da bi se sjednica trebala održati 11. travnja.

Iako je jedan član najavio sjednicu, drugi, i to predsjedavajući, tvrdi da još nije izvjesno hoće li biti održana s obzirom na to da nema službene obavijesti. Ovako lošoj komunikaciji i suprotnim stavovima, prema mišljenju predsjedavajućeg Mladena Ivanića, kumovalo je podnošenje zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije za genocid.

"Ne mogu prijeći preko paralelizma u radu institucija BiH kao da se ništa nije desilo, ne mogu da prihvatim ni jednostrano davanje instrukcija 'svom ambasadoru' kako je to rađeno, ne mogu prijeći ni preko toga da mi se pošta neovlašteno otvara", rekao je Ivanić.

Dalje tvrdi kako svojim potezima nije ugrozio funkcioniranje ove institucije, ali nije samo zahtjev za reviziju presude protiv Srbije narušio odnose tri predsjednika.

Suprotni stavovi oko postrojavanja Trećeg puka Oružanih snaga u Banjoj Luci 9. siječnja započeli su krizu. Analitičari tvrde da ovakve stvari ne bi smjele ugrožavati rad ove institucije, ali ovakvo stanje uzrok je lošeg ustava.

"Sve elemente koji su trebali služiti pravilnoj zastupljenosti, sprečavati nadglasavanje ili dominaciju jednih nad drugima pretvorili smo u elemente opstrukcije", ocjenjuje politički analitičar Adnan Huskić.

Konačne potvrde oko sjednice održavanja sjednice Predsjedništva još nema, navodi FTV i podsjeća kako su posljednju sjednicu održali 25. Siječnja, ali i da su za vrijeme nerada primili svoju plaću od 5.000 maraka, a da zbog toga neće snositi nikakve sankcije jer poslovnik o radu to ne predviđa.

Kopirati
Drag cursor here to close