Parlament u 2016.

VIDEO | Povijesni federalni nerad

Vijesti / Flash | 04. 01. 2017. u 10:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlament Federacije prošle godine obilježio je 20 godina rada, ali 2016. ipak je obilježio nerad, objavila je Federalna televizija navodeći kako je prvi put u povijesti ovog tijela zabilježen je zastoj od četiri mjeseca zbog neslaganja koalicionih partnera.

Prekinute sjednice zbog Zakona o igrama na sreću najčešći su scenarij u 2016. godini. Na dnevni red u Parlament ova točka je došla još u travnju, a odobrena je tek krajem godine.

''On je poremetio odnose između koalicionih partnera u FBiH - HDZ nije želio pratiti ideje SDA u tom segmentu, tako da je došlo do blokade na zahtjev HDZ-a'', rekao je za FTV Ismet Osmanović, šef Kluba SDA-a u Zastupničkom domu PFBiH.

Šef Kluba HDZ-a Jozo Bagarić naveo je pak kako zna da je u javnosti prst uperen u HDZ, ali i da misli kako su korektno radili svoj posao, principijelno su se držali dogovora i poštovali zakone.

SDA je, navodi FTV, vukla na jednu, HDZ na drugu stranu pa se kriza se prenijela i na Dom naroda.

''Ne treba biti posebno pametan i reći da nemamo parlamentarnu krizu kada imamo parlamentarnu krizu i znamo da ne funkcionira ni Zastupnički ni Dom naroda, isticao je Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda FBiH.

Čak i kada je, uz pomoć opozicije, usvojen SDA-ov prijedlog Zakona o igrama na sreću u Zastupničkom domu, HDZ je zakočio na Zakonu o boračkim pravima - i to tražeći da ovo pitanje rješavaju županijski sudovi.

''I županijski sud je dio pravosudnog sustava BiH, i njih imenuje VSTV, bio on u Širokom Brijegu, Mostaru ili drugdje, nema nitko pravo da ne vjeruje u rad tih sudova'', poručio je Tomislav Martinović, šef Kluba Hrvata u Domu naroda PFBiH.

Šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić naglasio je kako takvo rješenje produžava proceduru - ukoliko nije zadovoljno resorno ministarstvo, ponovo se pokreće procedura pred Vrhovnim sudom.

U međuvremenu se zasjedalo, ali samo izvanredno. Složni su svi bili kada je u pitanje došla isplata zastupničkih plaća zbog neuplaćene tranše MMF-a. Plaće su dobili, a onda sve po starom. Nakon pritiska javnosti i međunarodnih institucija, sporna pitanja dogovorili su lideri stranka. Krenulo se ispočetka. SDA je dobila Zakon o igrama na sreću, a HDZ amandman o boračkim pravima. U opoziciji smatraju da se nije raspravljalo o pravim reformskim zakonima, a nije se raspravljalo ni o onima koje su oni predlagali.

Kako smatra Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu, ono što će obilježiti 2016. godinu je da vladajuća koalicija nije donijela nijedan zakon koji bi bio strukturalni i koji će promijeniti socioekonomski karakter FBiH.

''Ovaj pristup da se raspravlja samo o zakonima Vlade nije pozitivan. 86 zakona koji su bili u proceduri Vlada je povukla, a nikada ih nije ponovo uputila u proceduru'', podsjeća Karajbić, šef Kluba SDP-a BiH.

Konačan bilans u Zastupničkom domu je 16 izvanrednih i 15 redovnih sjednica. A u Domu naroda 12 izvanrednih i 15 redovnih.

''Rad ili nerad, kako god, koštao je državu nekoliko milijuna maraka proračunskog novca. Sudeći prema izjavama sugovornika, zauzvrat građani nisu mnogo dobili. Brojna neriješena pitanja na dnevnom redu čekaju i u 2017. godini'', navodi Federalna televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close