Iz povijesti

VIDEO | Posljednja sjednica Skupštine opštine Mostara: Pijani rezervisti i opera na Partizanskom groblju

Pogledajte video snimku posljednje sjednice Skupštine opštine grada Mostara, samo par dana prije nego što je buknuo rat u Hercegovini.
Vijesti / Flash | 16. 11. 2017. u 13:51 Bljesak.info
Zadnja sjednica Skupštine grada Mostara

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnja sjednica Skupštine grada Mostara održana je krajem trećeg mjeseca 1992. godine. Skupštinom je predsjedao gradonačelnik Mostara Milivoj Gagro, izabran na demokratskim izborima 1990. godine. Gagro je dužnost gradonačelnika obnašao od 14. studenog 1990. godine do ratnih zbivanja 1992. godine.

Na ovoj posljednjoj sjednici, koja je održana u danas još srušenoj zgradi Skupštine opštine Mostar, bilo je riječi o teškoj situaciji u gradu, svakodnevnim provokacijama i otvorenim izazivanjem oružanog sukoba.

Pijanke, eksplozije, pucnjave

Na video snimci, koju možete pogledati u prilogu, prvi je govorio Ismet Kajtaz, i to o problemu ugostiteljskih objekata u naseljima Luka1 i Luka2 u kojima dolazi do narušavanja javnog reda i mira, prvenstveno od strane vojnih rezervista. Ukazao je na zahtjev ovih mjesnih zajednica i na njihove probleme koje imaju s rezervistima u prethodnih šest mjeseci. Naveo je kako naoružani rezervisti "pijanče", te da dolazi do incidenata. Zatražio je povlačenje rezervista, i njihovu zamjenu regularnom vojskom.

Nakon njega je govorio (3:20) Blago Škutor. Osudio je noćne eksplozije na Partizanskom spomen groblju gdje je u samo nekoliko sati nakon prve i prosvjeda građana došlo do druge detonacije. Ukazao je i na ostale incidente kao što su pucanje po Katedrali, pogibija jedne i ranjavanje više osoba na mostu u Čapljini , pucnjava u Kruševu i Krivodolu … I on je zatražio povlačenje rezervista koje nisu mogli kontrolirati niti njihovi zapovjednici.

Na snimci  (od 9:10) možete pogledati govor dr. Ante Aleksića u kojemu je govorio  o mitinzima i bačenim bombama na Partizanskom spomen groblju. Rekao je kako se planira velika kulturna manifestacija u organizaciji HKD Napredak i HDZ-a na Partizanskom spomen groblju gdje su se navodno trebale izvesti opere Zrinjski i Ero s onog svijeta, te operete Mala Floramye.

Projektil u Skupštini

Zastupnik u gradskoj Skupštini ispred SDA Hadžiomerović (20:00) pokazao je ostatke projektila od 22 mm kada je 19. rujna pucano na njegovu kuću. Usprotivio se ukidanju civilne vlasti i MUP-a i uspostavi vojne komande što zagovara grupa intelektualaca. Rekao je kako rezervna milicija već treći mjesec nije dobila plaće.

''Njih pedeset imaju samo dvije pancirne košulje, duže po 30 metaka ... '', govorio je o situaciji u policiji. Pozvao je i vojne vlasti da prisustvuju ovim sjednicama.

Na kraju snimke (23:15) govorio je Viktor Stojkić, tadašnji načelnik policije u Mostaru. Osvrnuo se na situaciju u Mostaru do dolaska vojnih rezervista u Mostar i nakon što su došli.

''Broj krivičnih djela u prva dva mjeseca te 1992. godine je bio povećan za 200 posto u odnosu na isto razdoblje 1991. godine kada u Mostaru nije bilo rezervista'', rekao je.

Ukazao je na sve češće narušavanje javnog reda i mira upotrebom oružja. Na pucanje po  teritoriju Gnjojnica, Dračevica, Jasenica i Rodoča. Rekao je kako je dobar dio područja grada miniran i kako na te teritorije ne mogu doći ni djelatnici policije. Govorio je o primjerima ulaska stoke u minska polja, pucanju po vozilima, objektima, vlakovima … Uhićenju ljudi iz policije od strane vojske.

Strah od vojske

Upozorio je i na miniran most u Žitomisliću od strane koju osigurava vojska. Govorio je o policajcima koji su iznijeli dvije eksplozivne naprave sa satnim mehanizmom iz kafića Derbi i Korner, o slučaju u Prebilovcima gdje je bilo postavljeno 25 kilograma eksploziva kada je policajac deaktivirao satni mehanizam na bombi. Odbacio je optužbe da je policija kriva što se građani naoružavaju. Iznio je svjedočenja građana s kojima je razgovarao i pitao ih zašto se naoružavaju. Građani su mu rekli da se naoružavaju od devetog mjeseca radi "straha od vojske koja je došla iz Dubrovnika gdje je napravila genocid", nakon što su sravnili Ravno sa zemljom … Rekao je kako će policija uvijek biti uz svoj narod.

Na kraju snimke, opet se vidi govor načelnika policije, koji je savjetovao prekid sjednice, pozivanje predstavnika vojske, predstavnika mjesnih zajednica Baćevići i ostalih mjesnih zajednica kako bi se mogao problem riješiti.

Gradonačelnik Mostara Milivoj Gagro je nakon toga prekinuo sjednicu Skupštine.

Vlasnik videa koji nam je dostavio ovaj polusatni dio, kaže kako je ovo samo dio čitave sjednice koja je trajala oko tri sata.

Podsjećamo kako se kao datum početka rata u Mostaru navodi 3. travnja 1992. godine, prije službenog početka rata u BiH, 6. travnja 1992. kad je napadnuto Sarajevo. Srpski pobunjenici su 4. travnja u Sutini i Raštanima zatvorili ulaz u grad, zaposjeli hidroelektranu, oštetili željezničku prugu i postavili kontrolne punktove u Kutima, Lišanima i Salakovcu. Naoružani do zuba, srpski pobunjenici su držali uporne točke na Mazoljicama, Forticu, Sjeverni logor, Raštane, Vranjeviće, Kute, Dubravu, Bošnjake, Ljeskovce i Željušu. Topnički napad na Slipčiće i Kruševo uslijedio je 6. travnja, a 7. travnja u Čulama, među Džebinim kućama, poginuo je prvi hrvatski branitelj Mostara, Vjeko Božić.

Na insistiranje zastupnika HDZ-a Skupština općine Mostar donijela je 9. travnja Odluku o proglašenju neposredne ratne opasnosti za područje općine Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close