U potrazi za migrantima

VIDEO | Policija s dugim cijevima redovito obilazi sela u Hercegovini

Policijski službenici, pripadnici Žandarmerije i Odjeljenja za borbu protiv terorizma i ekstremizma noći provode u hercegovačkim vrletima.
Vijesti / Flash | 25. 10. 2019. u 19:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U bilećkim selima koja su pogođena najezdom migranata proteklih noći mirnije se spava. Nema spavanja za policiju. Policijski službenici, pripadnici Žandarmerije i Odjeljenja za borbu protiv terorizma i ekstremizma noći provode u hercegovačkim vrletima.

Stalno patroliraju ogromnom teritorijom, čuvaju objekte, a i ništa im ne može promaći.

Sigurnjake mještani jedva dočekaju. Kažu osjećaju se mnogo sigurnije pa im pričaju gdje su vidjeli migrante, ali i gdje su otišli.

Migranti su u Vranjskim ostavili brojne tragove. Osim razbijenih prozora i vrata za njima ostaju tragovi u vidu vune na kojoj spavaju, ali i zidovi napuštenih objekata išarani su njihovim imenima i porukama za sljedeće prolaznike. Ima i onih koji nelegalno prevoze migrante pa pored policije nijedno auto ne može proći.

''Dahnuli smo dušom i konačno smo se naspavali'', uglas poručuju mještani ovih bilećkih sela.

''Nije bilo lako kada vam svako sat na vrata kucaju nepoznati gosti'', prisjećaju se pred kamerom ATV-a.

"Sada se sigurno spava. Tokovi i prilivi su mnogo manji. Onaj dio koji prolazi, normalno da je ovo ogromni prostor, oni će uvijek tražiti način da se provuku. Njima je cilj zapad i neka idu na zapad samo da ne uznemiravaju stanovništvo da ne provaljuju objekte da ne prave zastrašivanja", priča Milenko Kešelj, mještanin.

"Ako svrate negdje da zatraže malo vode i komad kruha narod im odmah da, prođu. Stariji su ovdje pretežno. Da li ih je strah šta kažu? Nije njih strah, ali jeste strah nas mlađe njih same ostaviti ovdje", kaže Milimir Radovanović Minja.

''Cilj je zaštiti svakog građanina i njegovu imovinu'', za ATV kaže prvi čovjek hercegovačke policije. Siniša Laketa ističe da se u selima oko bileće provode redovne aktivnosti i da će biti nastavljene.

"Policijske akcije se ogledaju u smislu pojačanih kontrola, pojačanog prisustva, razgovora sa građanima, pojačane pretrage terena u onim mjestima gdje su zaticani migranti i sliično", rekao je Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Lijepo vrijeme u Hercegovini pogoduje kretanju migranata sa dolaskom zime bit će ih manje. Ipak kako su u policiji rekli ATV-u puno je onih koji iz Albanije dolaze u Crnu Goru i koji traže puteve da se domognu hercegovačkog krša.

Kopirati
Drag cursor here to close