Banja Luka

VIDEO | Patrijarh srpski Irinej: Republika Srpska nastala je promisli Božjom

Vijesti / Flash | 09. 01. 2017. u 16:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej upozorio je danas u Banja Luci da bi, da nije Republike Srpske, bio upitan i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.

Na prijemu povodom 9. siječnja - Dana Republike, patrijarh Irinej je poručio da je današnji dan veliki ne samo za Republiku Srpsku, već za cijeli srpski narod, jer ga svi doživljavaju kao svoj dan.

On je naglasio da Srpska živi na radost svih, nikoga ne ugrožavajući, nego se državnički mudro odnosi prema svom, ali i drugim narodima.

Patrijarh Irinej je ponovio da je Republika Srpska nastala promisli Božjom, iako su mu ranije osporavali tu izjavu, te dodao da se ništa ne događa bez volje Božje.

On je naglasio da je Srpska nastala iz pravedne pobjede jednog naroda da ima svoje granice, da bi sačuvao integritet, povijest i vjeru pravoslavnu.

Patrijarh Irinej je rekao da su oni kojima nije draga Republika Srpska, oni koji ne vole ni srpski narod, a koji je rodoljubiv i miroljubiv i koji je stotinama godina živio sa mnogim narodima, često kao braća, bez obzira na nacionalnost ili vjeru.

"Živjeli smo onako kako nas je vjera učila - da su svi ljudi stvorenja Božja, da nose obraz Božji u sebi i da smo dužni, poštujući svoga stvoritelja, da poštujemo i narod i djecu koju je stvorio, bez obzira na kulturu, boju kože, poreklo, nacionalnost, ali da u svima gledamo i vidimo svoga bližnjega", istakao je patrijarh Irinej.

On je rekao da je takva i Srpska, koja brine o srpskom narodu, ali ne zapostavlja druge koji žive u njoj, jer je želja Srba da sa svim narodima živi u dobrim odnosima.

Obraćajući se zvanicama na prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske koji organizira predsjednik Srpske Milorad Dodik, patrijarh Irinej je čestitao veliki dan Republici Srpskoj i poželio da Gospod blagoslovi one koji vode Srpsku i njen narod, ali i druge ljude dobre volje.

"Živjela Republika Srpska na mnogo leta i godina", poručio je patrijarh Irinej.

Kopirati
Drag cursor here to close