Poruke iz 1992.

VIDEO | Parada 'šešeljevaca' u Srebrenici

Vijesti / Flash | 31. 03. 2016. u 17:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas je oslobođen na Haškom sudom optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, što su njegovi simpatizeri iskoristi za burno slavlje.

Posebno je gnjusna bila njihova vožnjom automobilima kroz Srebrenicu uz prijetnje novim klanjem, navodi lokalno stanovništvo, a piše al Jazeera .

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković za Al Jazeeru je rekao da su simpatizeri radikala iz obližnjeg Bratunca (jedne od lokacija koja se često spominje u kontekstu genocida u Srebrenici) presudu Šešelju slavili kruženjem u automobilima ukrašenim zastavama SRS-a, uz povike da će ponovno klati.

"Ovo je zaista paradoks. Da se danas na 13. godišnjicu od ukopa prvih 600 žrtava genocida u Srebrenici događa ovako nešto, da ljudi otvoreno prijete novim klanjem. Šalju iste one poruke koje su nam slali 1992. godine. Ovo zaista nema smisla", kazao je Duraković.

Duraković je istaknuo da je pokušao kontaktirati čelnika lokalne policije kako bi reagirali na drske prijetnje, ali i da bi se uvjerio da će Bošnjaci biti zaštićeni. Odgovor nije dobio.

"Ovo je zaista žalosno. Kada se u Višegradu sa nišana (grobova) trebala skinuti riječ 'genocid', poslani su pripadnici specijalne policije da pomognu. Danas, kada Bošnjacima prijete novim klanjem, nema nikakve reakcije",  zabrinuto je istaknuo načelnik općine Srebrenica.

Neimenovani građani Srebrenice kazali su da vozila sa simpatizerima Srpske radikalne stranke kruže od Bratunca do Srebrenice kroz Potočare, gdje su ukopane tisuće žrtava genocida koji su 1995. godine nad muslimanskim muškarcima počinile snage VRS pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Iako su u početku radilo o samo dva vozila, kolona radikala se polako povećava, otkrili su:

"Zadnji put kad su prošli, bilo je pet-šest vozila. Sve ih je više pri svakom prolasku", kaže jedan od stanovnika Srebrenice za Al Jazeeru .

"Vidjeli smo dva policajca kako lagano šetaju, ali nisu nikog pokušali zaustaviti, a kamoli zaustaviti njihove prijetnje", razočarano ističu građani.

No, građani Srebrenice ističu da slične reakcije nema među lokalnim srpskim stanovništvom.

"Kako možemo vidjeti, radi se samo o ljudima iz Bratunca. Mi i Srbi ovdje normalno živimo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close