Mostar bez izbora

VIDEO | Obraćanje opozicije u Mostaru

Vijesti / Flash | 11. 08. 2016. u 09:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opozicijske stranke - SDP BiH, DF BiH, SBiH, HDZ 1990, kao i određeni broj nevladinih organizacija obratio se medijima i građanima ispred Gradske vijećnice u Mostaru.

Glavna tema njihovog obraćanja je neodržavanje izbora u ovom gradu.

Kažu kako će organizirati građansku, a ne političku tribinu o mostarskim izborima. Tribina će biti održana 18. kolovoza u hotelu Ero u 18 sati.

Opozicijske stranke smatraju kako je evidentno da se vodeće elite ne žele dogovoriti oko izbora u Mostaru. Kažu i kako građani trebaju tražiti odgovornost vladajućih stranaka.

Nedopustivo neodržavanje izbora

Predsjednik Gradskog Odbora SDP-a Mostar Edin Zagorčić je rekao kako je i za opoziciju i građane nedopustivo da se izbori ne održe u Gradu Mostaru.

''Iz tih razloga poduzet ćemo radikalne mjere u smislu da izvršimo pritisak i na međunarodnu zajednicu i relevantne političke faktore u BiH kako bi se ovakva situacija prevladala'', rekao je Zagorčić.

Napomenuo je kako su opozicijske stranke do sada dale svoj maksimalni doprinos da se iznađe rješenje za Mostar, od inicijative devet stranka, sudjelovanja u pregovorima, pa sve do sastanaka sa stranim diplomatima.

''Sada nam jedino ostaje da krenemo u daljnje političke aktivnosti i svim demokratskim sredstvima na jedan radikalan način, pokušamo dovesti do situacije da se u Mostaru ipak održe izbori'', rekao je Zagorčić.

Poduzeti konkretne mjere

Predsjednik ŽO SDP-a HNŽ-a Zoran Mikulić izjavio je kako bahatost vladajuće koalicije u odnosu prema građanskim pravima prevazilazi svaku mjeru te vrijeđa njihovu inteligenciju.

''Na tribini želimo vidjeti kakvo je raspoloženje građana prema neodržavanju izbora u Gradu i hoće li se građani tom problemu suprotstaviti letargijom, kao što su to činili do sada, ili će poduzeti konkretne mjere kojima će ostvariti svoje osnovno demokratsko pravo'', naglasio je Mikulić.

Ocijenio je kako je opozicija na najnedemokratski način eliminirana iz pregovora oko održavanja izbora u Mostaru. Zbog toga je zatražio odgovornost vladajućih struktura te pozvao građane da ih kazne i u ostalim općinama u BiH na predstojećim izborima, a sve sa svrhom kako bi se pokazalo jedinstvo građana i kako bi vladajući snosili odgovornost za svoje bahato ponašanje.

''Obećano je da će se donijeti rješenje za grad Mostar. Pošto smo opozicija hrvatskog naroda pokrenuli smo inicijativu za dogovor za izbore. Uvijek ključni ljudi ne dolaze na dogovor jer neće da se to dogodi'', rekao je Zdravko Ćorić predsjednik Gradskog odbora HDZ 1990.

Dodao je kako ulažu posebne napore da se tribina održi jer smatra da su građani zaslužili da budu birani i da biraju.

Vladajućima je dobro, građanima nije

Semir Drljević iz Prve mostarske partije je rekao kako je vladajućima ovakvo stanje dobro u Mostaru, ali ne i ostalim građanima.

''Smatramo da su izbori neophodni. Međunarodna zajednica također snosi odgovornost zbog neodržavanja izbora. Zalažemo da dobijemo upravu, a ne vladara'', rekao je Drljević i dodao da u gradu Mostaru PMP nema priliku ni da bude opozicija.

Mirsad Kuko iz stranke SBiH je rekao kako je tribina posljednji vapaj građana Mostara. Kaže kako građani trebaju doći na tribinu i dati svoj doprinos da se izbori u ovom gradu održe.

''Vladajućima u Mostaru nisu bitni izbori, jer vladaju bez demokratske kontrole'', rekao je Kuko.

Kopirati
Drag cursor here to close