Polaganje cvijeća

VIDEO | Obilježena 24. godišnjica formiranja Četvrtog korpusa ARBiH

Vijesti / Flash | 17. 11. 2016. u 13:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, u četvrtak je u Mostaru obilježena 24. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH.

Cvijeće su, uz ostale, položili predstavnici Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNŽ, Federalnog ministarstva za pitanja braintelja, Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Županijskog ministarstva za pitanja branitelja, Saveza logoraša, predsjedavajući Skupštine HNŽ Šerif Špago, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić te obitelji šehida i brojni građani.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno – oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je u izjavi za medije kako je datum formiranja 4. korpusa Armije RBiH jedan od vrlo značajnih datuma iz obrane BiH od agresije te da se obilježavanjem ovakvih događaja ukazuje na 'najznačajnije građane BiH', na one ljude koji su branili i odbranili državu BiH.

''Četvrti korpus je podnio veliki teret u obrani BiH, dao veliki doprinos i zbog toga je naša trajna zadaća i obaveza da obilježavamo ove značajne datume i da se prisjećamo svih naših šehida i poginulih branitelja, naravno, i svih onih kojih su dali dijelove tijela i svoju mladost za obranu BiH'', poručio je Bukvarević.

Jedan od ratnih zapovijednika 4. korpusa A RBiH Mustafa Polutak kazao je kako je ovaj korpus učinio 'čudo' na prostoru cijele Hercegovine, ističući kako su branitelji BiH, između ostalih i pripadnici 4. korpusa Armije RBiH, spriječili agresore da unište i podijele BiH.

''I dalje je bitno da smo jedinstveni i čvrsti u obrani BiH'', poručio je Polutak, naglasivši kako se ni danas ne smije dozvoliti podjela Bosne i Hercegovine.

''Da nije bilo našeg rukovodstva koje je uspješno vodilo odbranom BiH, da nije bilo hrabrih boraca i da nije bilo svih korpusa, a posebno četvrtog, na ovom prostoru mi danas ne bi obilježavali ovu godišnjicu'', ocijenio je Polutak.

U sklopu obilježavanja navedene godišnjice danas je, također, u Jablanici i Konjicu položeno cvijeće te odana počast žrtvama i poginulim braniteljima.

Organizatori obilježavanja su Savez RVI Federacije BiH, JOB "Unija veterana" Demobiliziranih branitelja HNŽ, UG DNRP “Zlatni Ljiljan”, te organizacije PŠ i PB HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close