A-ha

VIDEO | Nitko u BiH nije u sukobu interesa?

Vijesti / Flash | 24. 07. 2017. u 05:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina, ocjena je mnogih, nema efikasan i ujednačen mehanizam sprječavanja sukoba interesa, objavila je Federalna televizija navodeći kako iz Europske unije odavno stižu poruke da model kontrole kada je riječ o sukobu interesa, mora biti unaprijeđen i u skladu s europskim preporukama.

Najbolji dokaz je rad Povjerenstva za ocjenu sukoba interesa uspostavljene u Parlamentarnoj skupštini BiH prije četiri godine.

FTV navodi kako je Većini u ovoj zemlji jasno da četiri sankcije izrečene u četiri godine od osnivanja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa BiH nije odraz stvarnog stanja. Iz Povjerenstva poručuju da su oni radili, i to sve u skladu s nadležnostima.

''Pokrenuto je oko 70 postupaka, računaju se i odluke u kojima Povjerenstvo nije pokrenulo postupak, ali smo u skladu s zakonom donosili odluke o nepokretanju postupka", navodi Jasmin Emrić, predsjedavajući Povjerenstva za ocjenu sukoba interesa BiH (A-SDA).

Jasno je kako su se točnim pokazale prognoze da će model uspostavljen izmjenom našeg zakonodavstva i izmještanjem tog povjerenstva itz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u Parlamentarnu skupštinu, a formalno-pravno pri Agenciji za prevenciju i sprečavanje korupcije u BiH, biti urušen. Sada se s tim slažu i neki parlamentarci - iz SDA, koja je bila protiv takve izmjene, te SNSD-a, koji je na njoj inzistirao.

''Cijeli zakon je problematičan. Jedan je od nametnutih zakona u to vrijeme, donesen da uopće ne funkcionira'', ocjenjuje Sredoje Nović, član Povjerenstva za ocjenu sukoba interesa BiH (SNSD).

''Ovo je otišlo ispod svakog nivoa - sankcija za one za koje se dokaže da su u sukobu interesa su zaista liberalne i blage'', smatra Safet Softić, član Povjerenstva za ocjenu sukoba interesa BiH (SDA).

Činjenica je da takav zakonski okvir većinu nositelja javnih dužnosti, uključujući i mnoge parlamentarce, koji sami sebe ocjenjuju, mnogo ne zabrinjava. Potvrđuje to i podatak da petina od 500 bh. dužnosnika nisu dostavili čak ni imovinske kartone. Da to nije jedini problem, upozoravaju i iz Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije BiH.

''RS ima svoje povjerenstvo za sukob interesa, na razini Distrikta Brčko i Federacije nema nikakvog povjrenstva, a ovo povjerenstvo rješava slučajeve na državnoj razini'', pojašnjava Dragan Slipac, zamjenik direktora Agencije.

Da je utvrđivanje instituta o sukobu interesa, koji je zapravo predvorje širenja korupcije, ozbiljno urušeno, odavno upozoravaju i iz Transparency Internationala u BiH, koji u suradnji s još nekim nevladinim organizacijama predlažu novi zakon, a ključna je neovisnost u radu.

''Nužno je uvesti model da stručnjaci koji ne dolaze s političkih i javnih funkcija budu oni koji će utvrđivati sukob interesa'', zaključuje Ivana Korajlić iz TIBiH.

Predlažu i obveznu provjeru lažnih podataka u imovinskim kartonima, proširenje onih koji su na javnim pozicijama obuhvaćeni provjerama o postojanja sukoba interesa. I na kraju, ali ne manje bitno, nužno je usuglašavanje propisa na svim razinama.

Kopirati
Drag cursor here to close