Glas iz beograda

VIDEO | Nitko nije sretan zbog Dodika, a blokada na Drini neće biti

Vijesti / Flash | 23. 01. 2017. u 12:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Postoji odluka u srpskoj vladi, koja je više prešutna i odluka između različitih predstavnika srpskog naroda koji žive u RS, Srbiji i drugim dijelovima u regiji, da nam se nikada ne ponovi vreme iz devedesetih kada smo jedni drugima postavljali blokade na Drini. Možemo biti ovakvi ili onakvi, to se u budućnosti neće ponoviti", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić tijekom pressice s premijerom BiH Denisom Zvizdićem koji boravi u službenoj posjeti Beogradu.

Ponovio je, prenosi Tanjug, kako se Srbija neće priključiti sankcijama predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku jer ne donose rješenje.

Vučić je rekao da se Srbija ne želi miješati u unutarnje odnose BiH, da poštuje BiH kao državu i RS kao entitet u BiH.

"To je fer i korektan odnos i ja mislim da ovakav stav nikoga nije iznenadio", rekao je Vučić i dodao da je i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, na njezino pitanje zašto ne podržava sankcije Dodiku, odgovorio isto.

Vučić je rekao kako mnogi ljudi zbog emocija ne razumiju značaj opredjeljenja za mir i stabilnost, da im to zvuči prazno, ali da se iza toga krije bezbroj djela koji se moraju učiniti kako bi se mir osigurao.

Dodao je i kako pred dužnosnicima iz Sarajeva ne želi kritizirati Dodika, kao što ni pred Dodikom ne govori ništa ružno o njima.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, odgovarajući na isto novinarsko pitanje, rekao da nitko u BiH nije sretan što se lider jedne od najvećih političkih stranaka nalazi na crnoj listi jedne od najznačajnijih zemalja na svijetu jer to nije dobra poruka ni za investitore, ali da je do toga dovelo permanentno antidaytonsko djelovanje.

"Očekujem da će to biti dobra poruka za sve u BiH i da će lideri koji su to radili promijeniti svoju retoriku, okrenuti se k životnim pitanjima, dijalogu i europskom razvoju BiH", rekao je Zvizdić.

Dodao je kako se u BiH dogovorom i dijalogom rješavaju svi problemi i da ne postoje institucionalne naznake o dominaciji bilo kog naroda.

"Svaka druga priča o ugrožavanju nadležnosti ili indicije ka promjeni statusa RS nemaju utemeljenje", naveo je Zvizdić, dodajući da se u BiH poštuje Daytonski sporazum i Ustav BiH i da "svatko tko permanentno radi na ugrožavanju takvih ciljeva u jednom trenutku doživi status sankcija, kao što je bio slučaj s Dodikom".

Kopirati
Drag cursor here to close