Ustavni sud

VIDEO | Neustavan Zakon o državnoj službi

Vijesti / Flash | 23. 12. 2016. u 11:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Federacije BiH donio je presudu u predmetu U-13/16, a na temelju zahtjeva koji je tom sudu uputio potpredsjednik FBiH Milan Dunović, kojom je utvrđeno da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Tim je zahtjevom problematizirano zakonsko rješenje prema kojem su rukovoditelji u državnoj službi ubuduće trebali biti vezani za mandatno razdoblje, pri čemu bi osobe koje su na tim pozicijama odranije bile raspoređene na drugo radno mjesto, te je u vezi s tim otvoreno i pitanje (de)politizacije javne uprave, te pravo na jednak pristup javnim službama i jednake uvjete rada, zajamčene Međunarodnim paktom o političkim i građanskim pravima i Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji su inkorporirani u Ustav FBiH.

Kršenje procedure

Odlučujući o tom zahtjevu, Ustavni sud FBiH je utvrdio da je prilikom donošenja osporenog zakona došlo do povrede/kršenja procedure (osporeni zakon donijet po hitnom postupku), kao i da u materijalnom pogledu nije suglasan s Ustavom FBiH, odnosno međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koji su sastavni dio ustavnopravnog poretka u FBiH.

Kako se u obrazloženju presude navodi, utvrđeno je da je zahtjev podnositelja u cijelosti osnovan, te da su u konkretnom slučaju organi i tijela vlasti Federacije BiH u proceduralnom smislu postupali suprotno odredbama poslovnika Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno da donošenje osporenog zakona po hitnom postupku nije u skladu s Ustavom FBiH.

Predsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović ističe da je u pogledu materijalne nesuglasnosti s Ustavom FBiH, nedvojbeno utvrđeno da nije u skladu s Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima selektivno propisivanje izuzetaka radnih mjesta koja po Zakonu o državnoj službi u FBiH čine sistem radnih mjesta državne uprave u FBiH.

Vlada će poštovati sud

Ustavni sud FBiH, nadalje, smatra da osporeno rješenje nije prihvatljivo i iz razloga što je Agencija za državnu službu na taj način marginalizirana i izostavljena iz procesa izgradnje profesionalne, politički neovisne, odgovorne i efikasne državne službe,“jer se Ustavom FBiH svakom građaninu jamče prava da bez ikakve diskriminacije po bilo kojem osnovu, uz opće uvjete jednakosti, ima jednak pristup državnoj službi“.

Istovremeno, stav Ustavnog suda FBiH je da bi primjenom osporenog propisa bio doveden u pitanje koncept državne službe u FBiH uspostavljen Zakonom o državnoj službi u FBiH, a utemeljen na važećim principima zakonitosti, transparentnosti i javnosti, odgovornosti, efikasnosti i ekonomičnosti, prefesionalnoj nepristrasnosti, te političkoj neovisnosti, kao i da bi primjenom osporenog zakona nastale štetne posljedice po budžet FBiH.

Presuda Ustavnog suda FBiH u ovom predmetu bit će objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.

Povodom presude o ovom Zakonu, oglasila se i Vlada FBiH iz koje je rečeno kako će Vlada ispoštovati odluku Ustavnog suda FBiH

''Zakon će uskoro biti pripremljen i upućen u redovnu parlamentarnu proceduru. Ovaj put će u proces donošenja zakona biti uključen veliki broj institucija i stručnjaka, nevladine organizacije i akademska zajednica. Cilj nam je donijeti kvalitetan zakon koji će smanjiti broj državnih službenika, rasteretiti Proračun i omogućiti preusmjeravanje ovog novca u razvojne projekte i zapošljavanje mladih'', priopćila je Vlada.

Šteta proračunu

Vlada dalje navodi kako javnost treba znati da sadašnji zakon nanosi veliku štetu Proračuna Federacije BiH, jer je na osnovu njega proizašlo na desetine tisuća izvršnih sudskih presuda u vrijednosti oko milijardu KM, dok se trenutno vode sudski procesi za novih više od 500 milijuna KM, što će dodatno opteretiti Proračun FBiH. Zbog toga je teško održavati fiskalnu stabilnost Federacije BiH, a što je izravna posljedica nečijih ranijih propusta.

''Uz to, zbog ovog zakona kvalitet rada u državnoj službi je značajno ograničen, jer sada nije moguće premjestiti državnog službenika s jednog na drugo radno mjesto, iako u nekim institucijama postoji višak radnika, dok u drugima nedostatak zaposlenika narušava radni proces'', kaže se u priopćenju Vlade Federacije BiH povodom objavljivanja Presude Ustavnog suda FBiH.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je danas da nakon presude Ustavnog suda FBiH sve razine vlasti u FBiH, a tako i u cijeloj BiH ponovo imaju priliku nastaviti reformske procese, ali isključivo u skladu s Ustavom i zakonom.

Svjesno kontra Ustava

Naglasio je da je Ustavni sud FBiH donošenjem spomenute presude potvrdio njegove sumnje, navodeći da je u vezi s donošenjem osporenog zakona 'na sceni' bila zloupotreba parlamentarne većine u oba doma Parlamenta FBiH na način ''da su preglasavanjem, svjesno donijeli protuustavan zakon''.

''Radi se o tome da su pozivi za sjednice u oba doma Parlamenta FBiH poslani mimo roka i da se insistiralo na hitnoj proceduri, iako ona nije obrazložena na valjan način'', kazao je Dunović, ocijenivši ''da se u ovom slučaju radilo o svjesnom kršenju građanskih prava, konkretno, prava na rad rukovodećih državnih službenika".

Dodao je da se osporenim zakonskim rješenjima (koje je Ustavni sud FBiH ocijenio neustavnim) smatralo da rukovodeći državni službenici trebaju biti vezani za mandat, što predstavlja pokušaj politizacije javne uprave, ''jer bi rukovodeći državni službenici trebali da odgovaraju strankama, a ne da rade profesionalno''.

Kopirati
Drag cursor here to close