Nerazumno trošenje

VIDEO | Koliko nas koštaju dugotrajni sudski procesi?

Ono što struka još navodi kao gorući problem jeste to što je jedan broj odvjetnika uključen u više slučajeva, te zbog toga i procesi traju godinama.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2023. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgađanje ročišta i dugotrajni procesi bez epiloga, osim što bacaju sumnju na pravedno suđenje, crpe i ogromne sume novca iz proračuna. Pravnici kažu kako nigdje u Europi ne postoji praksa višegodišnjih sudskih procesa.

Slučaj Alije Delimustafića, protiv kojeg je optužnica podignuta prije više od pet godina najbolje oslikava rad pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Novac potrošen - suđenje ni počelo.

Alija Delimustafić uhićen 2016. godine, optužnica podignuta godinu dana kasnija, a od svibnja 2021. do kraja 2022. godine u ovom predmetu odgođena su 33 ročišta. To je državu koštalo gotovo pola milijuna maraka. Ovo nije jedini slučaj koji je državu koštao vrtoglavu sumu novca, kažu u Birnu.

"Imali smo priliku vidjeti i slične postupke posebno pred sudom u Sarajevu, gdje imamo veći broj optužnica to nam govori da sudovi ne vode dovoljno računa o efikasnosti. Ukoliko se dogodi nekoliko puta zaredom da se odgađaju ročišta zbog nedolaska optuženih ili nedolaska odvjetnika da se vrlo jasno kažnjavaju ti odvjetnici, i da se kažnjavaju ti optuženi. Postoje mehanizmi koji se mogu upotrijebiti. Novčane kazne za odvjetnike, pritvor za optužene no ništa od toga se ne koristi'', kaže Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Razlozi za odgađanje ročišta su mnogobrojni. Najčešći, što je slučaj i u predmetu Delimustafić jeste veliki broj osoba koje sudjeluju u sudskom procesu, čime se stvara veća mogućnost da netko ne može nazočiti suđenju i to je dovoljan razlog za odgodu.

Odvjetnik Delimustafića, Ifet Feraget, kaže da će ta suma biti još i veća, a za to je kriv loš pravosudni sustav.

"Pravo je pitanje koliko će ovo koštati do kraja. Ako pet i po godina od potvrđivanja optužnice postupak nije ni počeo, ja odgovorno tvrdim da će taj postupak trajati narednih 10 do 20 godina. I na kraju ćemo potrošiti ogroman novac'', kaže Faraget.

Što se plaća?

Postavlja se pitanje što se plaća ukoliko se ročište odgodi te koliko košta obrana po službenoj dužnosti, i koji je broj odgoda koje se može dogoditi?

"To znači da ćemo mi odgađati pravdu, odnosno nekih godinu dana od podizanja optužnice dobit ćemo za pet ili šest godina kada je to skoro pa besmisleno, bukvalno da bi zato određena grupa odvjetnika njih par desetina zarađivala desetine ili stotine tisuća maraka. Po tarifama za vođenje postupaka po službenoj dužnosti'', dodaje Denis Džidić.

Vlado Adamović, odvjetnik, ističe: "Tamo gdje je obavezna obrana sud mora osigurati obranu učesniku u postupku, i konačno sud odlučuje o tome tko će snositi te troškove. Nije nužno da država uvijek snosi te troškove."

"Ja ne znam da postoji slučaj u Europi da je optužnica potvrđena prije 5 godina a da još nije počeo sudski proces, na taj način se evidentno krši pravo na pravično suđenje u kontekstu pravo na suđenje u razumnom roku'', dodaje Faraget.

Upravo suđenje u razumnom roku nešto je što nedostaje Bosni i Hercegovini.

Ono što struka još navodi kao gorući problem jeste to što je jedan broj odvjetnika uključen u više slučajeva, te zbog toga i procesi traju godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close