Simbol

VIDEO | Kako je Mustafa Cerić privatizirao srebrenički cvijet?

Vijesti / Flash | 19. 12. 2016. u 08:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

''Cvijet Sjećanje, koji smo uradili, je simbol koji moramo dostojanstveno čuvati. Neki nisu razumjeli pa im je svejedno šta znači i tako prave biznis koji mi kao autori ne dozvoljavamo'' stoji u objavi na Facebook stranici Cvijet-Sjećanja Udruženja Gračaničko keranje.

Portal Žurnal navodi kako time ''ne dozvoljavaju da se simbol genocida pretvori u biznis, jer bi se na taj način ugrozio - njihov biznis''.

Udruženje Gračaničko keranje ima ekskluzivno pravo na ovaj simbol koji nitko drugi ne smije proizvoditi. Cijena jednog cvijeta je 5 KM. Samo 2011. godine, deset dana prije obilježavanja 11. srpnja, za jedan dan podijeljeno je više od 15.000 cvjetova. Pomnožimo li to s 5 KM jasno je da se radi o jako unosnom poslu.

Cvijet je, navodi Žurnal, nastao kao ideja bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića. Nakon promoviranja simbola stradanja Bošnjaka u Srebrenici reis je ideju poklonio Udruženju Gračaničko keranje iz Gračanice.

U razgovoru za Žurnal, predsjednica Udruženja Azemina Ahmedbegović kaže kako je reis njima poklonio ideju Srebreničkog cvijeta jer je želio da cvijet ostane u obitelji.

''Imao je povjerenja u sestru'', kaže Ahmedbegović.

Udruženje su osnovale Azemina Ahmedbegović, sestra Mustafe Cerića, i Azra Cerić njegova supruga.

Udruženje broji više od 300 žena koje proizvode cvijet, ali nijedna od njih nije iz Srebrenice. Predsjednica Udruženja kaže da novac od prodaje Cvijeta ne ide u Srebrenicu kao ni za stipendiranje djece iz Srebrenice.

''Mi ne upućujemo nikakve stipendije'', kaže Ahmedbegović i dodaje da nijedna majka ne bi voljela da joj dijete dobije stipendiju od Cvijeta jer ''mora roditelj da zaradi, nemamo mi te djece šehida više, 20 godina je prošlo''.

Žrtve srebreničkog genocida od prodaje ovog simbola nisu dobile nijednu marku. Ali, zato su dobile opomene, prijetnje i tužbe. Fazila Efendić, zajedno sa ženama povratnicama, usudila se proizvoditi Srebrenički cvijet u Srebrenici. Rezultat - opomena i prijetnje tužbama od strane Azemine Ahmedbegović, predsjednice Udruženja Gračaničko keranje.

''I opet smo mi nekako blagi, idemo i opominjemo, pa na kraju treba da tužimo'', kaže Ahmedbegović.

''Nitko iz Srebrenice nema pravo praviti cvijet koji je simbol genocida.To je tajna, koja ustvari i nije tajna. Biznis je rezerviran samo za odabrane - u ovom slučaju članove obitelji Cerić'', navodi Žurnal, koji je objavio dokumentarac o zloupotrebama donacija za Srebrenicu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close