Kardinal puljić

VIDEO | Izvukli su plan biskupa iz naftalina pa manipuliraju

Vijesti / Flash | 22. 02. 2017. u 06:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nitko nije iščitao ono što smo mi predložili, nego su to jednostavno prešutjeli. Nitko nije bio protiv, ali ignorirali su to 12 godina. Sad nam to treba i sada treba izvući iz naftalina taj naš program. Mi smo se prije 12 godina jednostavno osjetili povrijeđenima, jer smo ignorirani, čak i prozvani što se petljamo u politiku i sada smatramo da nas ne bi trebalo manipulirati'', rekao je kardinal Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Vinko Puljić za BHRT.

Istaknuo je kako natpisi o planu biskupa iz BiH o regionalizaciji zemlje predstavljaju svojevrsnu manipulaciju, jer je izvučen plan koji potiče još iz 2005. godine, a koga su tada svi ignorirali.

Kardinal Puljić smatra uvredom činjenicu da nikakve reakcije nije bilo prije 12 godina, kada je biskupski plan regionalizacije sačinjen. Nisu se oglasili niti političari, niti novinari.

Puljić kaže kako su biskupi prije 12 godina sačinili plan, jer su im predstavnici međunarodne zajednice zamjerali kako samo kritiziraju i napadaju, a ništa ne predlažu.

''Onda smo mi biskupi predložili taj modus, misleći da oni stoje iza toga što govore, da žele multietničku državu Bosnu i Hercegovinu'', govori jedini kardinal iz Bosne i Hercegovine.

Kada bi danas netko predložio plan sličan onom iz 2005. godine, kardinal Puljić nije optimist da bi on mogao biti proveden u djelo.

''Bojim se da nema dobre volje. Bio bih opet frustriran. Nema dobre volje, jer svi ovi koji se sada, na neki način prepucavaju, imitiraju staru Jugoslaviju. I oni su govorili da su svi jednaki, samo su neki jednakopravniji'', nezadovoljno govori Puljić, koji navodi kako nije u pravu uvijek onaj koji ima moć da govori, koji ima vlast. U pravu mora biti, smatra kardinal Puljić, obični čovjek sa svojim pravima i slobodama i dostojanstvom, pogotovo u ovoj zemlji gdje smo različiti.

''Tako se kunu na taj Dayton, a u tom Daytonu nema moj narod jednaka prava u toj državi. Onda se ja pitam: Da li je taj Dayton, osim što je zaustavio rat, donio bilo šta drugo dobro? Ako nije, treba ga onda mijenjati. I svi potpisnici moraju biti odgovorni za to. Nažalost, moram priznati da je teško nešto predložiti ako nema dobre volje, jer onda je sve to uzaludno'', govori kardinal Puljić, otkrivajući nezadovoljstvo provedbom sporazuma iz Daytona.

Smatra kako je potrebno stvoriti dobru volju da ono što se želi za svoj narod bude priznato i drugom, a ono što se ne želi, ne smije se nametati drugom.

''Ostavite nas da mi svoju vjersku službu vršimo, a vi političari ako možete, nađite pametne glave, pa se dogovorite. I neka svaki čovjek osjeti da radite za ljude, a ne za svoje interese'', poručio je za BHRT Vrhbosanski nadbiskup.

Kopirati
Drag cursor here to close