Mirni blagdani

VIDEO | HNŽ: Blagdani su za mir, a ne zvuke eksplozija po ulicama

Vijesti / Flash | 27. 12. 2016. u 07:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petarde su jeftine i lako dostupne u blagdanskom razdoblju. Prodaju se u specijaliziranim prodavnicama, ali češće ispod tezge. Najviše ih koriste maloljetnici. S obzirom na to da neodgovorna upotreba pirotehnike može dovesti do teških ozljeda, liječnici i policija pozivaju na odgovornost i oprez.

O štetnim posljedicama pirotehnike nedovoljno se vodi računa. Osim što izazivaju buku i unose nemir u blaganskom, neodgovorna upotreba pirotehničkih sredstava ostavlja ozbiljne posljedice. U Hitnoj službi naročito upozoravaju maloljetnike, koji su im najčešći pacijenti.

"Upravo su ozljede nešto najgore što se može dogoditi uporabom pirotehnike. Ozljede šake, ozljede vida i mnoge druge gore ozljede", upozorava Ana Šaravanja, dr. hitne medicine Mostar.

Da bi opasnost od povreda bila svedena na minimum, policija Hercegovačko-neretvanske županije pokrenula je akciju pod nazivom "Mirni blagdani" s ciljem zaštite i sigurnosti građana u blagdansko doba, piše Federalna.ba.

"Akcija će biti posebno usmjerena na zabranu krijumčarenja i zlouporabe pirotehničkih i minsko-eksplozivnih sredstava. Isto tako će biti pojačanje prometne ophodnje kojima će biti za cilj sprečavanje vožnje automobila u alkoholiziranom stanju", kaže glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić.

Petarde sa dovoljnom razornom moći da izazovu povrede mogu se nabaviti za cijenu od tek pet feninga. Niska cijena jedan je od razloga popularnosti potencijalno opasne zabave. Blagdani su za mir, a ne zvuke eksplozija po ulicama, poručuju u policiji i pozivaju na odgovornost i oprez.

Kopirati
Drag cursor here to close