BiH

VIDEO | Građani na međuentitetskim linijama u znak podrške Dodiku

Prosvjedi su organizirani u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršitelju dužnosti Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu.
Vijesti / Flash | 01. 09. 2023. u 18:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:BHRT / Prosvjed

Brojni građani okupili su se u petak u 18 sati na međuentitetskim linijama na četiri lokacije, u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršitelju dužnosti Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu.

U Istočnom Sarajevu jake policijske snage osiguravale su skup, kojem je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi.

Okupljeni građani nosili su zastave s likom Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina, te transparente s porukama podrške predsjedniku RS.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović, organizator skupa, rekao je da građani neće dozvoliti "maltretiranje dužnosnika RS od strane Suda i Tužiteljstva BiH".

"Mi smo za mir, ali ne dozvoljavamo udar na institucije Republike Srpske", poručio je Radanović.

Prema njegovim riječima, odbijanje zahtjeva od strane MUP-a KS da se prosvjed održi ispred Suda i Tužiteljstva BiH predstavlja političku odluku.

"Garantira sam da će doći 8.000 Srba i da neće napraviti nikakav incident, ali oni nisu mogli garantirati da li bi se ponašali tako i oni drugi koji bi prosvjedovlai zbog naše mirne šetnje", naveo je Radanović.

Među okupljenima su bili i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, premijer RS Radovan Višković, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Video: Okupljanje na međuentitetskoj liniji I. Sarajevo 01 09 2023

Građani su se okupili i na međuentitetskoj liniji u Doboju, kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom Tužiteljstva BiH i pružili podršku Dodiku i Lukiću. Na magistralnom putu M-17 u Doboju zaustavljen je promet.

Video: Okupljanje na međuentitetskoj liniji Doboj - 01.09.2023.

Loparama, u mjestu Priboju kod Tuzle, na međuentitetskoj liniji, također je bio prisutan veliki broj ljudi i primjetne su zastave s likom Dodika, kao i poruke podrške.

Video: Okupljanje na međuentitetskoj liniji Lopare - 01.09.2023.

Veliki broj građana okupio se i na međuentitetskoj liniji na magistralnom putu Mostar - Nevesinje.

Video: Okupljanje na međuentitetskoj liniji Nevesinje - 01.09.2023.

Građani sa područja istočne Hercegovine okupili su se da bi, kako ističu, izrazili nezadovoljstvo zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Kopirati
Drag cursor here to close