Čestitka narodu

VIDEO | Erdogan: Narod je donio važnu odluku o kojoj se raspravljalo dva stoljeća

Vijesti / Flash | 16. 04. 2017. u 20:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je turskom narodu na referendumskoj odluci i podršci prijedlogu ustavne reforme koji je ranije prošao kroz parlamentarnu proceduru.

“Bez obzira na to kako je tko glasao, zahvaljujem svima koji su izašli na biračka mjesta i obavili svoju građansku dužnost“, kazao je Erdogan.

Naglasivši kako je narod Turske danas donio odluku o političkom sustavu koji je predmet rasprava već dva stoljeća, Erdogan je kazao kako to nije obična odluka, već kako je to važna odluka o promjeni sustavu.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata koji pokazuju da je većina birača u Turskoj danas podržala ustavne reforme, Erdogan je telefonom razgovarao sa predsjednikom vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binalijem Yildirimim, predsjednikom opozicijske Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devletom Bahcelijem i predsjednicima manjih stranaka koje su sudjelovale u kampanji za podršku reformi.

On je tom prilikom zahvalio svim sudionicima kampanje i svim biračima koji su danas izašli na referendum, te poželio da rezultat referenduma bude od koristi za tursku državu i narod.

Kada su u pitanju građani Turske koji nisu za prelazak s parlamentarnog na predsjednički sustav u njihovoj zemlji, istaknuli su se građani Tuncelija kojih je 80 posto kazalo "ne", a slijedi Kirklareli sa 71,3, Sirnak 70,7, Edirne 70,3, te Hakkari sa 69 posto glasova "protiv".

U prijestolnici Ankari 50,2 posto građana je glasalo "protiv", a 49,8 posto "za" ustavne promjene. U Istanbulu je također prevagnuo broj "protivnika" ustavnih promjena kojih je bilo 51 posto, dok je 49 posto bilo "za" predsjednički sustav.

Protivnici aktualnog predsjednika žalili su se na nepravilnosti i traže ponovno prebrojavanje 60% listića.

Ustavne promjene neće na snagu stupiti odmah. Prelazak na predsjednički sustav planira se za kraj 2019. godine. 

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP. Tako bi ovim promjenama ustava parlamentarna demokracija bila zamijenjena predsjedničkim sustavom i Erdogan bi mogao ostati na vlasti do 2029. godine.

Rezultat referenduma odrazit će se na napete odnose Turske s Europskom unijom.

Turska je zaustavila migrantski val prema Europe, ali Erdogan je najavio da će preispitati taj dogovor nakon referenduma.

"Ako Bog da, vjerujem da će naš narod odlučiti da otvori put bržem razvoju", rekao je Erdogan jutros na biralištu.

Kopirati
Drag cursor here to close