Intervju

VIDEO | Duje Šantić: Ubojice me ne zanimaju

Vijesti / Flash | 04. 03. 2016. u 10:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Samo Vas molim, iskreno od srca; Dudakoviću, dajte mi posmrtne ostatke moga oca! Pružite mojoj obitelji duševni mir. Riješite nas agonije i budite ljudi!“, rekao je Duje Šantić sin ubijenog generala HVO-a Vlade Šantića u intervjuu za TVKISS.

''Ja ne tražim suđenje. Mene ubojice ne zanimaju, naša država je šarada. Ja sam oprostio. Za oprost mi je trebalo mnogo godina i mnogo snage, ali mržnja me opsjedala, s mržnjom se ne može živjeti'', rekao je Šantić.

Naime, ni nakon 21 godine od nestanka generala HVO-a za operativnu zonu Bihać, Vlade Šantića, njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Institucije Unsko-Sanskog kantona, pa ni one u Sarajevu, nisu poduzele konkretne mjere u nastojanju da se ostaci pronađu, pa se general HVO-a do danas vodi kao nestala osoba. Obitelj ga odbija proglasiti mrtvim bez posmrtnih ostataka.

U jednom trenutku, postojale su indikacije koje upućuju na lokaciju posmrtnih ostataka. Tijekom istrage, nakon višemjesečne agonije i čekanja rezultata DNK analize, utvrđeno je da se ne radi o generalu Šantiću. Naime, Duje je naknadno saznao da je analiza rađena od uzorka smjese koja, po riječima stručnjaka, nije imala nikakve veze s ljudskim ostacima.

Duje Šantić u intervjuu za kiseljačku televiziju otvoreno osuđuje Armiju BiH, preciznije Atifa Dudakovića, Hamdiju Abdića i vojnu policiju Armije BiH da su mučki ubili njegova oca!

Šantić posebno ističe ironiju da su trojica od sedam osumnjičenih pripadnika vojne policije Armije BiH, nakon rata odlikovani Zlatnim Ljiljanom.

''Kako je moguće da nakon 20 godina istrage, niza pravnih i političkih zavrzlama, preko tri stotine ispitanih svjedoka i niza dokaza, ubojice slobodno šeću čuvajući tajnu za sebe? Nameće se pitanje: Tko to stoji iza Atifa Dudakovića? Tko mu pruža političko zaleđe i sigurnost? Ako je Dudaković tek pijun koji se, po naredbi, usudio ubiti generala Šantića tko je istinski naglodavac smrti generala Šantića?'', pita se Šantić.

Cijeli je slučaj 2013.godine prekvalificiran iz ratnog zločina u civilno ubojstvo. Prekvalifikaciju je naredio Goran Salihović, aktualni glavni tužitelj BiH, kako bi Dragan Lukač dobio zeleno svjetlo za rad. Obitelj Šantić je u šoku: „Generala jedne vojske odvede vojna policija druge vojske i brutalno ga ubije, a slučaj se vodi kao civilno ubojstvo?“

„Atif je heroj. Obranio je Bihać. To mu ne osporavam, ali i za heroje mora postojati zakon. Moga oca je zvao bratom, godinama su usko surađivali, nisam mogao vjerovati što se dešava. Nitko nije...“ kaže Duje Šantić.

Podsjećamo, mirni prosvjed u čast nestalom generalu održat će se 8. ožujka u 12 sati na Trgu Hrvatskih Velikana (Rondo) u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close