Zvizdić

VIDEO | Država i Federacija ne pristaju na uvjete Vlade RS-a

Vijesti / Flash | 13. 07. 2017. u 14:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon učešća na Samitu o zapadnom Balkanu očekuje da će se pokazati visoki stepen odgovornosti za potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici (TZ) koji omogućava infrastrukturno integriranje BiH unutar regije i EU i koje su potpisale ostale zemlje zapadnog Balkana.

''Vijeće ministara ne može prihvatiti nijedan uvjet koji djeluje izvaninstitucionalno. Zahtjev Vlade RS-a da se rotiraju ministri koji će predstavljati BiH u Transportnoj zajednici ne dolazi u obzir kao ni promjene ugovora koje je Vlada Republike Srpske dostavila'', izjavio je Zvizdić dodajući da je dobio dopis od Federalne vlade, koja je također izrazila neslaganje s navedenom rotacijom.

Podsjetio je da se dugo radi na ugovoru o Transportnoj zajednici, koji je dogovoren 2009. godine, a Vijeće ministara potvrdilo 2010. godine kada nije bilo nikakvih uvjeta od entitetskih vlada.

''Ne poznajemo sustav rotacije u međunarodnim odnosima. Nikome u Vijeću ministara ne pada na pamet da djeluje protiv Ustava i izvaninstitucionalno'', rekao je Zvizdić.

Osim toga, na pres-konferenciji u Sarajevu izrazio je zadovoljstvo što su Bosni i Hercegovini odobrena grant sredstva od 46 milijuna eura za četiri važna infrastrukturna projekta čija realizacija podrazumijeva nastavak izgradnje dionica na autoputu 5-C.

''Dobili smo grant sredstva od 15,9 milijuna eura za dionicu autoputa 5-C, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel, 11,8 milijuna eura za dionicu Zenica-Gračanica, 15,3 milijuna eura za dionicu Johovac-Rudanka i 3,1 milijun eura iznose grant sredstva za Luku Brčko. To govori o visokoj zrelosti projekata te zahvaljujem svima koji su sudjelovali u njihovoj realizaciji'', poručio je Zvizdić.

Istaknuo je da je na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje konstatiran napredak BiH na putu za dobivanje kandidatskog statusa za pridruživanje EU.

''Prošla godina označena je izuzetno važnom u tom procesu, što bi trebalo nastaviti i u 2017. godini s fokusom na realizaciju aktivnosti iz Reformske agende. Potrebno je usvojiti energetsku i strategiju ruralnog razvoja, što će omogućiti pristup novim fondovima'', rekao je Zvizdić.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je da današnji Zaključak Vlade Republike Srpske kojim odustaje od dosadašnjih zahtjeva za izmjenom teksta Ugovora i izdavanja garancija za zabranu pristupa željezničkoj infrastrukturi nakon potpisivanja, predstavlja pozitivan signal i otvara put za konačno pristupanje Bosne i Hercegovine transportnoj zajednici.

Crnadak smatra da je Zaključak Vlade RS u potpunosti na tragu njegovog jučerašnjeg prijedloga da se tekst Ugovora usvoji bez izmjena uz zaključak da tri ministra zadužena za oblast transporta u Vijeću ministara BiH, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije BiH koordinišu aktivnosti i usuglašavaju stavove tijekom implementacije Ugovora o osnivanju transportne zajednice, u skladu s ustavnim nadležnostima, priopćeno je iz MIP-a BiH.

''Ostanak Bosne i Hercegovine izvan transportne zajednice jugoistočne Europe imao bi katastrofalne posljedice, jer bi prouzrokovao veliku financijsku štetu i dodatno narušavanje kredibiliteta i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Upravo iz tog razloga se nadam da će se, uz postizanje konsenzusa unutar BiH u narednim danima donijeti konačna odluka o prihvaćanju transportne zajednice i potpisivanju Ugovora'', zaključio je ministar vanjskih poslova BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close